Търсите нещо в блога?

събота, 20 ноември 2010 г.

Green royal dinner

Приготвянето (и изяждането) на това ястие породиха следните прости и ясни съждения:

1. Никога не съм си мислила, че мога да си сипя ЧЕТИРИ порции от каквото и да е нещо за ядене. До днес.

2. Ако сте от хората, които твърдят, че не обичат спанак и бърчат претенциозно нос - просто не сте яли добре приготвен спанак, sunshines.

***

И така, представям ви кралската вкусотия:

Необходими продукти: 

(може да замествате с каквито разновидности са ви подръка)

1/2 лук
резен зелена чушка
шепа нарязани гъби от консерва*
50 гр. ориз тай*
120 гр. телешка кайма
1 домат
10-20 гр. масло
Кълцан спанак от консерва (4-5 пълни с.л.)
1 с.л. заквасена сметана
40-50 гр. синьо сирене
1 пълна с.л. дижонска горчица
1-2 скилидки чесън
сол, червен пипер, черен пипер, сух магданоз (щипка)
лимонов сок


Начин на приготвяне:

Нарязваме лука, доматите и чушката наситно, подправяме ги (сол, пипер) и ги задушаваме в маслото за около 4-5 мин (докато поомекне лукът). Добавяме гъбите и ориза и задушаваме, като доливаме мъничко вода. Бъркаме постоянно на умерен огън.
Добавяме доматите, каймата, магданоза, малко вода и ако преценим - подправки. Когато всичко се е сготвило (най-вече оризът не трябва да хрупа) и е добило приятен аромат (и не толкова приятен външен кашообразен вид) - добавяме спанака, сметаната, синьото сирене, горчицата и нарязания чесън. Бъркаме още няколко минути и махаме от огъня. Получили сме зелена гъста кашичка, която ухае като от приказка!

Сервираме я поръсена с няколко капки лимонов сок :)

* Изпробвах и вариант без гъби и ориз - мисля, че е също толкова сполучлив. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар