Търсите нещо в блога?

понеделник, 22 ноември 2010 г.

Шоколадови петифурки " Силвия"

Преди известно време си обещах да направя шоколадов мус... но не какъв да е, а такъв, в който няма рафинирана захар, транс-мазнини, консерванти и подобни.

Авокадото (дам, точно така - авокадото) най-после достигна необходимата зрялост (тоесто узря до степен да може да се маже) и тази сутрин направих муса! Животът му обаче беше доста кратък, защото го трансформирах в шоколадови петифурки :)


А ето и рецептата(за 2-3 порции)

За шоколадовия мус:
1 голямо много узряло авокадо (или 2 малки)
5-6 с.л. какао
2 с.л. течен мед
щипка ванилия, щипка канела


За блатовете:
50-60 гр. фини овесени ядки
1 яйце
1 с.л какао
1 с.л мед


За украса:
1 банан
2 с.л. сладко от боровинки
овесени ядки, мед

Начин на приготвяне:

Мус:
Авокадото се обелва и намачква добре с вилица, добавя се какаото, меда, ванилията и канелата. Всичко се разбърква много добре. (Ако имате блендер или пасатор ще ви е по-лесно) Така приготвено, може да се консумира веднага като мус или да се замрази - получава се шоколадов сладолед :)

Блатове:
Всички необходими за блатовете продукти се разбъркват и се изпичат 2 тънки правоъгълни блата (в микровълновата). В последствие установих, че е по-добре да се приготвят 3 блата, но и с 2 се получава.





Петифури:
Върху първия блат нареждаме кръгчета банан и сладко от боровинки. Отгоре намазваме с шоколадов мус.

Първият блат наполовина покрит с шоколад
Слагаме втория блат и повтаряме процедурата.


Най-отгоре аз украсих с 1 с.л. фини овесени ядки, смесени с мед и банан. Може да се сложи трети блат и да се импровизира безкрайно (примерно с кокосови стърготини).



Охлаждаме получената торта няколко часа - за да се стегне и блатовете да попият от съставките, а и за да можем по-лесно да я нарежем на квадратни или правоъгълни петифури :)




Бон апети!

2 коментара: