Търсите нещо в блога?

събота, 12 февруари 2011 г.

Чийзкейково тирамису


По принцип и чийзкейкът, и тирамисуто са особени десерти - така да се каже, специални. Искат внимание. Аз си олесних живота - измислих си сладкиш, като взаимствах по малко и от двете, без каквито и да е претенции - освен за страхотно вкусен резултат! Разбира се, олекотих рецептата по мой вкус. Предлагам ви 2 варианта - с купени бишкоти, и с домашно направен блат (без захар):


Вариант 1:

Необходими продукти (3 порции):
12-14 броя бишкоти
180 гр. сирене рикота
100-120 гр. заквасена сметана 15%
Нескафе, червен ром
Стевия, какао, черен шоколад

Начин на приготвяне:
Разбъркваме добре рикотата, добавяме заквасената сметана и стевия на вкус (аз ползвам бучки - сложих 3, като предварително ги стрих на прах) и отново разбъркваме добре. Така получаваме крема за сладкиша.


Приготвяме силно нескафе, слагаме му 1-2 с.л. качествен червен ром и 1-2 бучки стевия.
Всяка бишкота напояваме добре с кафе и нареждаме в тавичка (или друг съд). Аз наредих 6 бишкоти и отгоре покрих с половината от белия крем.


Повтавяме процедурата още веднъж. Не се притеснявайте, ако сладкишът ви няма стегната форма - хубавото тирамису се сервира с лъжица! То трябва да е сочно и безформено, и на мен тази характеристика много ми харесва.



Охлаждаме в хладилник, поръсваме с горчиво какао и нарязан натурален шоколад. Бон апети!


☺☺☺


Вариант 2 - без захар:

Необходими продукти за 1 купичка:
Блат:
4 с.л. житни трици
1 яйце
Стевия
Крем:
1 пълна супена лъжица заквасена сметана 15%
2 с.л. сирене рикота
Силно кафе с 1 с.л. червен ром
Какао


Начин на приготвяне:
В този (здравословен) вариант сами си приготвяме "бишкотите" - разбиваме яйцето с триците и стевията (на вкус, аз сложих 1 бучка). От получена каша загребваме с лъжичка и изпичаме върху нагорещен тефлонов тиган малки бухтички.
Приготвяме силно кафе (нес), слагаме му стевия и лъжица червен ром. Напояваме бухтичките с кафената смес. В малка купичка нареждаме половината от тях.
За да приготвим крем, разбъркваме добре рикотата и заквасената сметана. Половината от полученото количество намазваме върху напоените бухтички в купата, и покриваме с останалите бухтички. Отгоре разпределяме останалия крем, охлаждаме в хладилник за няколко часа, поръсваме с какао и voilà:

1 коментар: