Търсите нещо в блога?

вторник, 8 февруари 2011 г.

Бухтички "Бухтичка"

Полезното може и да е вкусно! Ето поредното доказателство за това - крехки бухтички без брашно, без захар, без олио. Освен това се приготвят светкавично бързо и лесно. Какво чакате?

Необходими продукти (за 6 малки бухтички - ако искате да приготвите повече, увеличете количествата по 2, по 3 ...)
3 с.л. житни трици (може и овесени трици)
1 с.л. фини овесени ядки
1 яйце
2 с.л. кисело мляко
щипка-две бакпулвер

За овкусяване (по желание едно или комбинация от изброените):
10 гр. масло
стевия на вкус
1 с.л. мед
кисело мляко
шунка, извара, кашкавал

Начин на приготвяне:
Триците, овесените ядки, яйцето и киселото мляко се разбъркват добре. Оставят се да постоят поне 15 мин, а може и повече - така триците набъбват. След това се добавя набухвателят (бакпулвер) и стевията, ако сте решили да добавяте такава (аз пропуснах) и се разбърква.
Слагаме тефлоновия тиган на котлона и пускаме на максимална мощност. Когато тиганът е добре загрял започваме да печем бухтичките. (Ако покритието му е достатъчно качествено, не го намазняваме с краве масло. Ако обаче покритието му е съмнително и продуктите залепват - 10 грама краве масло предполагам биха били достатъчни. Аз сложих масло - заради аромата, вкуса и крехкостта, която предава. А и може би знаете, че е най-полезно храната да се готви с животински мазнини, а не с растителни (зехтин, олиа - те отиват в салатите).


Оставям избора на вас. Важното е как се правят самите бухтички - с лъжица се загребва от сместта (тя трябва да е доста рядка) и се разстила внимателно върху нагорещената повърхност. Диаметърът на бухтичката е примерно 6-7 см. Крайчетата и бързо се зачервяват, в този момент трябва да я обърнем - внимателно, с дървена шпатула. Така я изпичаме от двете страни. Резултатът е дебеличка, крехка, вкусна и ароматна бухтичка тип американска палачинка (pancake). Сервираме с мед и канела, с кисело мляко, с извара, сирене, шунка или кашкавал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар