Търсите нещо в блога?

събота, 11 декември 2010 г.

Коледно пуешко (Supreme Edition)

Шкафчето ми с подправки става все по-пълно! Днес добавих и мащерка към колекцията :)

Необходими продукти (за порция)
200-250 гр. пуешко месо
10 гр. масло
сок от портокал (2-4 с.л.)

За марината: сол, суха мащерка, черен пипер, червен пипер, десетина синапени зърна (или лъжица горчица); 50 мл. червено вино, 1-2 скилидки чесън, 2-3 бейби-корнишончета (кисели)

Начин на приготвяне: 
Пуешкото се нарязва на лентички и се маринова - наръсва се с подправките (на вкус), ситно нарязаните чесън и корнишони, и се полива с виното.

Кратко художествено отклонение преди да разбъркам добре всичко

След час-два (или не, ако нямате време) лентичките се "поизтупват" от соса (който запазваме) и се задушават в маслото с малко вода. Когато са готови ги заливаме с останалата маринатата. Разбъркваме, задушаваме още малко и махаме от огъня. Аз добавих и малко сок от добре узрял портокал.

За обед - сервира се например с варени зърнени храни (киноа, елда, булгур, леща) и салатка.
За вечеря - най-добре с варени на пара/задушени зеленчуци (не-нишестени) или цветна салата с маслини.


С градинска салата и варена киноа, булгур и тиквички



3 коментара: