Търсите нещо в блога?

събота, 4 декември 2010 г.

Розово клафути (clafoutis) с овес

Необходими продукти (за 2 или 3 порции):
2 яйца
1 чаша прясно мляко
3 кубчета захар с подсладител*
5 ягоди от компот
1 малък банан
3 с.л. фини овесени ядки
3-4 с.л. ягодов сироп (от компота)
ванилия (или ванилена захар)
лимонов сок
много малка щипка сол


Начин на приготвяне:
В дълбока купа (моята е с височина 8 см и диаметър 15 см в най-широката част) се нареждат кръгчета банан, поръсва се леко с ванилия (или ванилена захар) и малко лимонов сок. Отгоре се нареждат ягодите от компот - аз ги слагам цели.
В отделен съд се разбиват яйцата, млякото (сипвах направо от бутилката, но предполагам, че количеството е ок. 200 мл) и овесът - с щипка сол, малко ванилия и захарта. Накрая се добавя и ягодов сироп за цвят и аромат.


Печенето беше леко епично. Отне 28 мин, първоначално на 400 вата в микровълновата, но нещо взе да завира и го намалих на около 300 вата. Зависи от съда и от самата фурна. Така полученото клафути е много нежно на вкус, за жалост обаче микровълновата не допринася за особено симпатичен външен вид (като се замисля, малко прилича на мозък - особено с тоя странен цвят! Но това да не ви заблуждава, чуден десерт е :) )



Сервира се охладено и гарнирано с ягодов сос (сгъстен чрез изпарение сироп от ягоди)
Добър РОЗОВ апетит :)




*Ползвам захар на бучки с намалено калорийно съдържание (6 ккал за 1 бучка) - това е положителното. Отрицателното е, че съдържа аспартам и ацесулфам К, затова и я ползвам рядко. 
Може да се замени с кафява захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар