Търсите нещо в блога?

неделя, 19 юни 2011 г.

Бухтичките на баба Тотка в ново амплоа

Неделя - време за бухтички :) Днес разбърках импровизирана смес и започнах да пека - целият етаж се изпълни с аромата на бухтичките на моята баба; а съставките са доста различни ... Уютът е налице :)

Необходимите продкути за 25 бр. малки бухтички изглеждаха горе-долу така:
1 яйце
100 мл. соево прясно мляко
4-5 с.л. фини овесени ядки
1/2 узрял банан
десетина стафиди
щипка канела и щипка ванилия
2 щипки сода бикарбонат
1/2 к.л. нескафе
По желание: какао


Начин на приготвяне:
Всички продукти се смесват и разбъркват добре (бананът - предварително намачкан). Важното е яйцето и млякото да са със стайна температура - това си е общовалидно правило.
С лъжица се загребва от сместа (трябва да е редичка) и се оформя бухтичка върху предварително загрят тиган за палачинки. Процедурата се повтаря :) Бухтичките се обръщат внимателно със шпатула - и от двете страни.
Сервират се топли, с мед или още по-добре: с домашно сладко от ягоди, череши, грозде, сливи, кайсии... :)
В част от сместа добавих какао. Днес не използвах масло, но вие разбира се може намажете тигана с 10-15 гр - за аромат.


Няма коментари:

Публикуване на коментар