Търсите нещо в блога?

четвъртък, 9 юни 2011 г.

Десерт от печено пюре и заквасена сметана

Случайно открих в мазаина пюре от ябълка&банан, без добавена захар и консерванти. Правих си обичайната фитнес палачинка от яйца, овесени ядки, стафиди, какао и канела (в обичайните случайни пропорции), и реших да я намажа отгоре с въпросното пюре докато е още в тигана - много вкусно се получи :) Така че - самото интро на днешната рецепта си е своеобразно предложение! 
Но да минем по същество - десертът този път не ми се получи особено красив (никак даже!), но пък е достатъчно вкусен и заслужава да бъде споделен. Here we go!

Необходими продукти:
100 гр. (2 пълни с.л. пюре от ябълки и банани - или по ваш вкус)
2 белтъка
Към 3 с.л. фини овесени ядки
Десетина стафиди
Щипка канела
1-2 с.л. заквасена сметана
По желание: щипка-две хубаво какао

Начин на приготвяне:
Белтъците, пюрето, ядките, стафидите, канелата и какаото се разбиват. Нагрява се тефлонов тиган и сместа се изпича в него - идеята ми беше да е като pancake, но сместа се разпадна и в крайна сметка се получи нещо като ароматни препечени (но сочни) "агломерации от трохи" :D.
Сервирах с 2 с.л. заквасена сметана, щипка какао и чаша кафе. Мисля, че малко пресни малинки отгоре биха стояли добре!


Освен това като че ли въпросния десерт може много сполучливо да се използва като основа на някакъв лек, плодов кейк - оформя се като блат и отгоре се импровизира с плодове, мед, ядки. Може би скоро ще изпробвам нещо подобно :) 

1 коментар:

  1. Хахаха :) "Агломерациите от трохи" много ми хареса, като понятие :))))

    ОтговорИзтриване