Търсите нещо в блога?

петък, 27 май 2016 г.

Лесна "панакота" със сушени сини сливи, кокос (и чиа) и шоколадово сърце

Снощи имах среднощно сладкарско вдъхновение, и подозирам, че беше от едни бонбони с гуарана.
Получи се много, много бухтичково - без захар (освен тая в шоколада, ама тва не вАжи), лесно, бързо, вкусно ♥

Споделям веднага :)

Необходими продукти (за 2 чашки - например такива за крем-карамел: с обло дъно):
200 - 250 г заквасена сметана (с висок процент масленост)
1 с.л. чиа
3/5 пакетче желатин (странна мярка, но мисля че е добре като количество. Може и 4/5)
1 с.л. кокосови стърготини
2 сушени сини сливи за В панакотата и 2 за похапване и евентуално окраса (ако остане)
25-30 г черен шоколад
ванилия (ползвах уж бурбонска - в едни малки кутийки)
и все пак, ако обичате сладко - 1 с.л. пудра захар. Аз не сложих.

Начин на приготвяне:
Шоколадът се разтваря на водна баня внимателно (без да завира... и като цяло без да минава 60-70 градуса).
Желатинът се разтваря в малко студена вода, а полученото желе - на водна баня (колкото да стане течно, без да завира).

Докато тези процеси се случват, имате предостатъчно време да разбъркате заквасената сметана
с ванилията, чиата, кокоса (и ако много обичате сладко или ви пречи киселия вкус на сметаната - с пудра захар на вкус).
Сместа се разделя на две.Нека едната половина е малко по-голяма от другата.
В тази, по-голямата, се добавят нарязаните на едно сини сливи и топлия (не горещ, моля) разтопен желатин, разбърква се и се разпределя в 2 купички.
В другата се добавя разтопения шоколад, разбърква се и сместа се разпределя в центъра на купичките. Притиска се с лъжица - да потъне и да се заглади. Не се бърка, за да може желираната смес да остане по края и така да се може да се извади по-лесно.

И това е.
Отлежава в хладилник, след което се обръща (би трябвало да стане лесно, ако ли не - може да си помогнете внимателно с лъжица), окрасява евентуално, и яде ♥

П.С. Принципно може да се залее с течен мед, или течен разтопен шоколад.




Няма коментари:

Публикуване на коментар