Търсите нещо в блога?

неделя, 15 май 2016 г.

Шоколадово парфе с банани

Върти ми се един детски спомен за квартална сладкарничка, в която продават малки, правоъгълни пастички "Парфе" - шоколадово и много стегнато и желирано ...
Реших да направя и аз в този неделен ден, в който до момента сготвих 2 манджи (включително и кебапчета по КЛАСИЧЕСКА рецепта, т.е. обръщат се само в една и съща посока на скарата, 3 пъти; ама има и други особености!!!), видях 1 свежа пролетна пепелянка, снимах малко гори (където се разхождах - кардио ден), тренирах, посадих мащерка в сандъче (май много нагъсто), както и много други по-малко важни неща.

Ето каква е рецептата, която си адаптирах според разбиранията:

За основа:
1/2 малък готов мраморен кекс (под малък се разбира един много сладък (в смисъл симпатичен) кръгъл немски мраморен кекс с диаметър около 15-17см)
2 банана

За пълнеж:
100 мл. течна животинска сметана (неподсладена)
400 г заквасена сметана
200 г млечен шоколад
1 лъжица какао
20 г желатин

Начин на приготвяне:
Сметаната се разбива с миксер докато стане пухина. Към нея се добавя (с шпатула или просто лъжица) заквасената сметана, разбърква се.
На водна баня се разтапя шоколада с лъжицата какао.
Сместа не трябва да достига висока температура, така че като се стопи може веднага да го прибавите към сметановата смес.
Разбъркайте с миксер.
Желатинът се накисва в студена вода според указанията на опаковката (към 60 мл за 20 г желатин). После и той се разтваря на водна баня и добавя внимателно към шоколадово-сметановото нещо. Разбърква се хубаво.

Добре е да се ползва форма с падащи стени. Аз моята я подарих, затова го направих в стандартна правоъгълна форма за кекс, от която не знам как ще го извадя (докато пиша това, нещото се охлажда).
На дъното се нарежда кекс на филийки (плътно) с дебелина около 5 мм. Отгоре се редят кръгчета банани (2 банана, ама ядох и от двата). Още по-отгоре се изсипва сметаново-шоколадово-желатиновата смес, подравнява се и се оставя да се охлади.

Може да му направи някакви окраска от много тъмен шоколад разтопен с малко сметана.
Това ще се случи утре може би, когато разбера как ще се яде!

------
Допълвам малко коментари 1 ден по-късно :)
Значи, стана много вкусно! Направих му ганаш от 50 гр. натурален шоколад и 2-3 с.л. течна неподсладена сметана (на водна баня).
А парчетата се вадеха сравнително лесно от формата, въпреки че няма падащи стени.

Другият път:
- ще използвам много тъмен шоколад за желирания крем
- определно ще използвам форма с падащи стени, за да мога да го украся подобаващо
- ще направя и 1 слой (желиран) с бял шоколад
- може би ще сложа малини, ако има пресни - под белия шоколад




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар