Търсите нещо в блога?

сряда, 20 юли 2011 г.

Бързо суфле от пълнозърнеста юфка

Юфката, подобно на някои други продукти, споменавани в блога, никога не ми е била любима. Покрай една девойка с лилава коса разбрах обаче, че въпросният продукт си имал пълнозърнест вариант и реших да го опитам. Ето как го приготвям - бързо е, даже вкусно :)

Необходими продукти (за порция):
Голяма шепа пълнозърнеста юфка (ок. 50 гр.)
2 яйца
Какао
Ванилия
Мед
По желание: Протеин на прах 1 с.л.

Начин на приготвяне:
За по-бързо - ползвам микровълнова фурна. В купичка сипвам около 2/3 чаена чаша вода и я кипвам. След това добавям юфката и завъртам във фурната за около 3 мин. 
В това време разбърквам яйцата с какаото, ванилията и малко вода (може и прясно мляко, но го избягвам). Може да се сложи и протеин на прах (с шоколадов вкус), но не е задължително. 
С въпросната смес заливам сварената юфка, разбърквам и слагам в микровълновата за още 2-3 мин. 
Получава се засищащо суфле, което е изпълнило цялата купичка и има приятен аромат. Аз го изчаквам да поизстине и заливам с мед*.


*Ако не ви допада този вариант - може в яйчената смес да добавите стевия на вкус.

неделя, 10 юли 2011 г.

Юлски бисквитки с бадеми и мусковадо


Юли е - със сигурност: температурите са чудни :) 
И все пак, въпросните курабийки се казват точно юлски, защото са вдъхновени от едни хора, които често посещават ето това място :)
Рецептата този път е с повече съставки от обикновено, и като по чудо - претеглих ги почти старателно.

Необходими продукти за ок. 55 бр. малки бисквитки (30 бр. големи):
100 гр. ситно нарязани бадеми (сурови, предварително накиснати, оцедени и обелени)
100 гр. овесени ядки (най-добре фини)
40 гр. овесени трици
65 гр. кафява захар Мусковадо (ок. 4 с.л.)
1-2 с.л. мед
70 гр. жълти стафиди
2 с.л. качествено натурално какао
2 яйца + 1 белтък
15 гр. масло +още около 10-15 гр. за тавите
3 с.л. кокосови стърготини
2 ванилии
1 с.л. ванилия с портокалова есенция
1/4 - 1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. сода за хляб

Начин на приготвяне:
Бадемите нарежете на ситно. Смесете ги със сухите съставки и разбъркайте добре.


Разбийте яйцата, белтъка, маслото и меда. Добавете ги към сухите съставки и объркайте с вилица. 

Нагрейте фурната на 180 градуса, подмажете тавите (2 бр.) с масло. С лъжичка загребете от сместа и оформете бисквитка - отгоре може да наредите стафиди, бадем или нещо друго.



Аз лично сложих двете тави едновременно и пекох около 18-20 мин. По средата на печенето им резмених местата. След това извадих бисквитките от тавите и ги преместих в студена тава да се охлаждат.
Могат да се съхраняват в плътно затворена кутия в хладилник - до няколко дни :)




събота, 2 юли 2011 г.

Ягодова лимонада с мед

Необходими продукти (за 2 коктейла):
1 лимон (имах щастието да е домашен)
Шепа ягоди (моите бяха замразени)
1 пълна с.л. мед (може и лъжица и половина)
Ледчета

Начин на приготвяне:
Лимонът се обелва и нарязва, семките се почистват. Смесва се с ягодите, меда и чаша вода. Пасира се до получаване на гладка смес.
Чашите се пълнят до половината с лед, а в последствие - с лимонадата :) Може и листо мента да бочнете, за разкош :)

петък, 1 юли 2011 г.

Какаови бонбони с боровинки, бадем и кокос


Необходими продукти за около 15 бонбона:
6 с.л. какао (натурално, неподсладено - не правете компромиси с какаото!)
35-40 гр. краве масло (82%)
40-50 гр. сушени червени боровинки
2 пълни с.л. пчелен мед
4 пълни с.л. фини овесени ядки
3-4 ванилийки (прахчета)
15 бадемови ядки (сурови, предварително накиснати за няколко часа във вода - в последствие отцедени и обелени)
За овалване: кокосови стърготини, белен сусам, какао

Начин на приготвяне:
Смесват се сухите съставки: какао, овесени ядки, ванилийки. Боровинките се нарязват наситно, маслото - на малки кубчета (добре е то да не е нито много студено, нито разплескано). Всичко това се обърква добре, добавя се и меда. Аз използвах вилица, а в последствие - ръце :) Може в началото да ви се стори, че сухите съставки са твърде много - побъркайте още малко и всичко ще си дойде на мястото - ще получите кафява паста, лесна за моделиране. Ако все пак ви се струва, че нещо не е наред с консистенцията - чувствайте се свободни да добавяте още от някоя съставка.
От сместа оформете топчета, като в центъра на всяко поставите по един суров бадем. Оваляйте в кокос, сусам или какао. 




На мен лично комбинацията от бадем, боровинки и кокос ми допадна твърррде много :)
Мисля си, че кравето масло може да се замени с кокосово или нещо друго, по-интересно. За момента обаче - знайте, че и с краве масло се получава прекрасно!