Търсите нещо в блога?

вторник, 19 октомври 2010 г.

Еклери

Необходими продукти:

Парено тесто:  200 гр. вода, 120 гр. брашно, 80 гр. олио, 3 яйца, 1гр. сол.

Крем:  500 мл. прясно мляко, 5 с. л. брашно (размито с малко студена вода), 9 с.л. захар, 20 гр. масло, 3 броя ванилия.

Лесна шоколадова глазура: 50 гр. натурален шоколад, 20 гр. масло, 4 с.л. вода, 1 с.л. какао, 1 ванилия.

Начин на приготвяне:

Парено тесто:
1. Водата, солта и олиото се смесват и оставят да кипнат в тенджера.
2. Добавя се брашното и се бърка ок. 2 мин както е на котлона.
3. Сваля се от котлона, оставя се да почине около 30 сек. И се добавят яйцата 1 по 1, с интензивно разбъркване след всяко до получаване на хомогенна маса.
4. В подмазана тавичка с лъжичка се оформят еклерите. 20 мин/230 гр.

Крем:
  1. Млякото и захарта се кипват.
  2. Махат се от котлона и се добавя много бавно размитото брашно, с много интензивно разбъркване. Когато се прибрави цялото количество, се връща на слаб огън и няколко минути се бърка интензивно.
  3. Добавя се маслото, разбърква се, котлонът се спира. Добавят се ванилиите и пак се бърка.

Шоколадова глазура:
  1. В стъклена купичка се слагат натрошения шоколад, водата, маслото и какаото.
  2. Слагат се в микровълнова за 1 мин. Изваждат се и се разбъркват.
  3. Пак се слагат в микровълнова за още 1 мин, изваждат се, добавя се ванилията и пак се разбъркват.

След като изтинат, еклерите се разрязват на 2, пълнят се с крем, подреждат се на гладка повърхност и се намазват с глазура.

Снимка от Ани :)
Снимка от Марто - с пълнеж от инстантен крем Ванилия

Няма коментари:

Публикуване на коментар