Търсите нещо в блога?

събота, 28 януари 2017 г.

Мусака с патладжани и булгур

Идеята се появи, след като установих, че нямам повече домашни картофи - всичко сме изяли.
Реших да не купувам френски, немски и още не знам си какви от магазина, а да импровизирам нещо... с дух на мусака :)
Част от количествата са малко странни, защото бяха обрани от хладилника - каквото останало, толкова.

Необходими продукти:
2 големи патладжана (е, не гигантски, де)
1 морков
1 глава лук
500 г телешка кайма
1/2 към 1/3 малък буркан консервирани печурки
1/3 шише домашен доматен сок (☼) - ако имах, бих сложила повече, но и това е изплюскано (а купеният далеч не е толкова вкусен)
1/2 ч.ч. булгур - качествен, ситен и еднороден
3-4 с.л. олио
сол, черен пипер, червен пипер, кимион, чубрица, риган, чесън на прах

4 яйца
кашкавал за настъргване

Начин на приготвяне: 
Патладжаните се обелва и нарязват на малки зарчета, посоляват се и се оставят поне 1час - докато се оцедят от черната вода.
Лукът се нарязва наситно и се запържва в олиото докато омекне, добавя се каймата и 1/3 чаша вода (за да се размие добре каймата и да стане на трохи). Посолява се и се разбърква.
Когато каймата си промени цвета, се добавят патладжаните, ситно нарязания морков и гъбите.
Всичко се разбърква, добавят се и другите сухи подправки (аз съм щедра с чубрицата и червения пипер).
След 5-10 мин се добавя и доматения сок, разбърква се и се оставя да се задуши.

Накрая (след още 5-10 мин.) се добавя булгурът заедно с чаша вода (може и малко повече - колкото да има какво да си попие булгурът), всичко се разърква и се слага в тава за печене - и във фурната на 200 градуса до готовност.

Мислех да правя заливка, но реших да чукна няколко цели яйца отгоре малко преди да махна от фурната. И да настържа кашкавал. 

Уикенд! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар