Търсите нещо в блога?

понеделник, 28 март 2016 г.

Пухкави бисквитки "4 лъжици" и сусамово олио

Истината е, че изобщо не мерих количествата. Но в името на показния професионализъм, прецених да споделя някакви приблизителни данни.
Все пак това не е готварски сайт, така че ще правя каквото си искам.
Много се вълнувам и от сусамовото олио, което си купих днес  :)

Необходими продукти:

2 големи яйца
4 с.л. овесени ядки (фини)
4 с.л. овесено брашно
1 голяма шепа тъмни едни стафиди
3 ч.л. мед
поръсване от плика с кокосови стърготини
поръсване със суров белен (:Д) слънчоглед
много малка щипка канела
1/3 с.л. сусамово олио
леко поръсване със сода бикарбонат
течен екстракт ванилия - няколко капки
щипчица сол

Начин на приготвяне:

Всичко се разбърква с лъжица. Става доста лепкава смес, която може би би могла да поеме още овесени неща (ядки или брашно). Но я оставих лепкава. Все пак бисквитките се оформят доста лесно, 1 бисквита е 1 лъжица.
Пече се на предварително загрята фурна - 170 градуса. Станаха много бързо, буквално един телефонен разговор.

Ухаят страхотно :) Стафидите се ИЗДУХА от топлия въздух и придобиха много жив вид.
Снимка утре, защото не мога да намеря фотоапарата :Д А и сега светлината е изкуствена и ще е депресантско. Така че - утре!

вторник, 22 март 2016 г.

Пилешки крилца с чертички и кисело мляко

Тези крилца са с "чертички", защото винаги съм си мечтала да ги направя така :Д
За пояснение - първо се запичат на грил-тиган (за чертички-ефекта), после се допичат във фурна.
А иначе, досега не съм ги правила така, защото:
а. ме мързи
б. цапат се много съдове
в. дразнят ме подмятания на храна в n-бр. съдове
д. all of the above


Да кажем, че днес имам малко повече време.

Ето и какво точно направих този път.

Необходими продукти:
Около килограм пилешки крилца (без най-тънката част)
2 с.л. кисело мляко
1 с.л. много хубав истински соев сос
по щипка: черен пипер, мащерка, червен пипер
поръсване със зехтин
може би още малко сол

Начин на приготвяне:
Мариноване с гореизброеното (евентуално за час-два), запичане в оребрен тиган и после мятане във загрята фурна на 180 градуса (с долята мааалко вода - примерно половин кафяна чашка) и отгоре с алуминиево фолио.

Внимание, желателно е в тигана крилцата да не прегарят!

В компанията на хляб с маслини и зелени неща (спанак, рукола и едно друго):


П.С. Да си в болнични е супер яко. Два дни лежиш и спиш, страдайки. На третия си гооре-долу в час, усещаш пролетта, можеш да идеш до магазина (отнема 400% повече време от обиновено), дори да сготвиш (отнема 700% повече време от обикновено). Но пък не се занимаваш с идиоти, проекти, имейли, седене и затъпяване!!!

And then la grippe goes away.

събота, 19 март 2016 г.

Шоколадов (класически) кекс за 3 минути

Разбира се, след 3-те минути има и печене (което не знам колко е, защото не засичах).

Но пък самата смес се приготвя наистина светкавично! И вече ми е един от любимите.
Става и за самостоятелна консумация (ако е изпечен в дълбока правоъгълна форма), и за основа за сладкиш (ако е изпечен в по-широка и плитка правоъгълна тавичка).

Необходими продукти:
1 ч.ч. кисело мляко (около 300 г)
1 ч.ч. бяло брашно + 1 бакпулвер вътре
1/2 ч.ч. какао
1 1/3 ч.ч. захар
1 ванилия (или няколко капки есенция)
1 с.л. кокосови стърготини
3 яйца
щипка сол
1 с.л. слънчогледово олио

шепа нарязани на едно орехи
50 г шоколад, нарязан на малк кубчета
масло за намазване + какао за поръсване на тавичката

Начин на приготвяне:

Формата (аз използвах дълбока правоъгълна - 30х11х7см) се намазва с масло и се напудря ... щедро... с какао. Сложих я в хладилник за следващите ъм 3 мин.
В съд се слагат гореизброените продукти (в реда, в който са написани). На ръка се разбърква (по един път с лъжица) след всеки продукт (без орехите и шоколада).
С миксер се финализира цялата работа - 2-3 мин. са достатъчни. Тогава вече се добавят орехите и шоколада, изсипва се в тавичката и се пече на 170 градуса (или нещо такова, защото моята фурна е шизофренна и като цяло е голям зор с печенето).

Сместа е редичка, а според мен идеята е да остане сочна, шоколадова, мека, леееко сурова в центъра. Успех :)






А следващата ми идея е да изпека нисък правоъгълен блат по същия начин, да му разбъркам крем от маскарпоне и сметана и да направя красиви бухнали форми отгоре... Предстои!