Търсите нещо в блога?

събота, 19 март 2016 г.

Шоколадов (класически) кекс за 3 минути

Разбира се, след 3-те минути има и печене (което не знам колко е, защото не засичах).

Но пък самата смес се приготвя наистина светкавично! И вече ми е един от любимите.
Става и за самостоятелна консумация (ако е изпечен в дълбока правоъгълна форма), и за основа за сладкиш (ако е изпечен в по-широка и плитка правоъгълна тавичка).

Необходими продукти:
1 ч.ч. кисело мляко (около 300 г)
1 ч.ч. бяло брашно + 1 бакпулвер вътре
1/2 ч.ч. какао
1 1/3 ч.ч. захар
1 ванилия (или няколко капки есенция)
1 с.л. кокосови стърготини
3 яйца
щипка сол
1 с.л. слънчогледово олио

шепа нарязани на едно орехи
50 г шоколад, нарязан на малк кубчета
масло за намазване + какао за поръсване на тавичката

Начин на приготвяне:

Формата (аз използвах дълбока правоъгълна - 30х11х7см) се намазва с масло и се напудря ... щедро... с какао. Сложих я в хладилник за следващите ъм 3 мин.
В съд се слагат гореизброените продукти (в реда, в който са написани). На ръка се разбърква (по един път с лъжица) след всеки продукт (без орехите и шоколада).
С миксер се финализира цялата работа - 2-3 мин. са достатъчни. Тогава вече се добавят орехите и шоколада, изсипва се в тавичката и се пече на 170 градуса (или нещо такова, защото моята фурна е шизофренна и като цяло е голям зор с печенето).

Сместа е редичка, а според мен идеята е да остане сочна, шоколадова, мека, леееко сурова в центъра. Успех :)






А следващата ми идея е да изпека нисък правоъгълен блат по същия начин, да му разбъркам крем от маскарпоне и сметана и да направя красиви бухнали форми отгоре... Предстои!


Няма коментари:

Публикуване на коментар