Търсите нещо в блога?

неделя, 15 февруари 2015 г.

Телешко в плик (+бонус: специална салата)

Да се купи телешко в България си е хазартна дейност ... почти сигурно губиш :)
Аз взех врат, целия в жили /които не се виждаха през опаковката/. Другият път ще внимавам повече, и ще вложа повече пари - за филе.

Необходими продукти:
800-900 гр телешко месо
1 червен лук
По желание: сушени манатарки
За мариноване: сол, черен пипер, червен пипер, 2 с.л. горчица, 150 мл. кола, 100 гр. силна ракия, малко настърган корен от джинджифил

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета (3х3) и се посолява, след което се маринова с изброените по-горе хрумвания. Разбира се, може да добавите и ваши!
Моето телешко се маринова 3 часа, но само защото бяхме гладни. Ако планирате по-добре от нас, най-добре да го оставите да се маринова 12-24ч.

След това се слага в плик (аз разделих в 2) заедно с 1/2 глава червен салатен лук във всеки плик, малко червено вино и - във фурната. Голям пропуск от моя страна: имам домашни сушени манатарки, но забравих за тях! Другият път и те отиват на топло.

Пече се около час и 20 мин. Ако имате късмет с месото, ще е мноооого крехко, ароматно и вкусно! Ако ли не, ще е просто ароматно и вкусно, но не особено крехко. Прехлътнете с чаша вино и си свиркайте :)

А салатата всъщност е най-просто картофена салата. Но за мен е една от най-любимите на света. И най-специалните.

Необходими продукти:
700-800 гр. картофи
3 стръка пресен зелен лук
1 голяма връзка магданоз
3 люти чушки (пукани и мариновани)

За овкусяване: сол, балсамов оцет, зехтин и олио

Начин на приготвяне:
Реших да експериментирам и сварих картофите в микровълновата (в малко вода, цели, покрити с плик за печене). Добре се получиха, малко по-гъбести на усещане - но вкусни.
Както винаги, когато правя тази салата, ги нарязах на едро и на различни парченца! Сол, магданоз, лук  готово.. само дето има една тайна :)
И тя е в многото оцет и много зехтин+олио. Така салатата става наистина добра!

Отгоре и се нареждат 3 лююююти чушки и старт!
Реших този път

Няма коментари:

Публикуване на коментар