Търсите нещо в блога?

петък, 4 юли 2014 г.

Дроб-сърма и патладжани в един следобед

Това се случи един неделен следобед.... (Всъщност беше петък, и то работен - хоум офис :Д, така че - тихо!) По принцип забелязвам едно завръщане към домашния вкус - все такива нещица ми се ядат. Родни, български, ароматни и ако трябва - мазничкиии (по старомодния начин - с уютен привкус на олио!). Който ме познава - знае, че правя точно това, което искам: рано или късно. Напоследък късно, но все пак... Та, ето какво сътворих за час (вкл. времето за измисляне на какво точно да правя):

Дроб-сърма: 
1 пакетче готови нарязани и сварени агнешки дреболии от баба
2 шепи ориз (издължен сорт, бланширан)
2 моркова
Лук, чесън
2 сл. олио и 30 гр. масло

Подправки: лук, чесън, черен пипер, червен пипер, джоджен, магданоз За заливка: 3 яйца, 1/2 кофичка кисело мляко

Начин на приготвяне: 1 малка глава лук се нарязва наситно и задушава в олио (смесено с масло). След откровенията за олиото - да не си помислите, че готвя с литри. Не, слагам супер-мега-малко всъщност. Към лука се добавят и нарязаните на кръгчета моркови. Зеленчуците се задушават докато поомекнат и към тях се добавя ориза - измит предварително. Запържва се всичко това, след което се добавят дреболиите, наситнения магданоз, сушения гьозум (да де, джоджен), пипери, сол. Разбърква се, позадушава се още малко и се добавя вода - 2.8 (примерно) към 1 спрямо ориза. Котлонът се връща към малко по-ниска степен. Доварява се пооочти до готовност. В това време фурната се загрява и се приготвя втората манджЪ. А както следва:

Патладжани - лесни и импровизирани 
2 големи патладжана, обелени, нарязани на кръгчета и осолени - да пуснат черното нещо, което ме натрови като бях на 10год. и после 15 години не ядох такива неща.
Царевично брашно за овалване
2 скилидки чесън
Щипка кимион
1/2 буркан домашна едра лютеница
Сол, пипер олио и масло - малко

Патладжаните се подреждат в предварително намазнена тавичка - кръгчетата леко оваляни в царевично брашно Пекат се на предварително загрята на 220 градуса фурна: някъде под дроб-сърмата например.

Сос: в тиган се запържва за няколко кратки секунди чесън (2 скилидки, нарязани наситно), към тях се добавя мааалко кимион и малко след това - лютеницата. Разбърква се и е готово. Когато патладжаните придобият готов, изпечен вид: поливат се с този доматен сос и се допичат - може и на спряна фурна, тя и без т'ва е гореща.


В това време се предполага, че дроб сърмата се е "позапекла" и междувременно сте я заляли с 3 яйца, добре разбъркани с кисело мляко и малко чубрица и сол. Ам ам.

Aм ам отново

Няма коментари:

Публикуване на коментар