Търсите нещо в блога?

неделя, 21 септември 2014 г.

Лесни вечери: хем-енд-егс и салата от домати и печено сирене

Тъй като има-няма вече 3 години ставам в 6.30, а животът ми започва в около 19ч. (да се чете - ходя на работа и изкарвам парите на разни международни компании, като си продавам времето, уменията и душата), реших да си вписвам варианти и комбинации за лесни вечери.

Нещо като на Джейми Оливър 15-минутките. Всъщност той доста ме вдъхнови, и вече винаги цедя лимона като него.. и сипвам зехтин с огромен размах :)

Ето и първата комбинация:

Хемендегс и салата от домати и печено сирене
За хемендекса:
7 яйца (или зависи колко яде тоз' дето ша ги яде... или тези)
100-150 гр. шунка
20 гр. масло с капка олио в тигана

За салатата:
3 домата, розови, домашни
1/2 глава салатен лук
200 гр. сирене (трябва да е хубаво и твърдо, може и овче .. даже по-добре овче)
1 краставица
Маслинена паста или зехтин (или и двете)
Домашен оцет
Сол, щипка риган

Начин на приготвяне:
Хемендегс-ЪТ трябва да е максимално изчистен като вкус. Яйцата се чукват в незалепващ тиган, леееко намазан с малко масло и малко олио (за да не загори маслото). Когато са готови, върху тях се подреждат лентичките шунка и леко се посолява. Това е.

За салата - тук вече можем да си позволим по-комплексен вкус. Сиренето се нарязва на 2-3 плочки, които се изпичат (бързо) от двете страни на силно нагрят грил-тиган.
В това време се нарязват доматите, краставицата, лука. Овкусяват се със сол, оцет, маслинена паста и/или зехтин, може да се добави и щипка риган. Салата се разбърка и върху нея се нареждат изпечените плочки сирене.

Сервира се на висока тераса с изглед към планината. И чаша бяло, качествено, изстудено вино.

Няма коментари:

Публикуване на коментар