Търсите нещо в блога?

неделя, 29 май 2011 г.

Пуешко с подправки и доматен сос

Една рецепта с аромата на кухнята на баба :)

Необходими продукти (4 порции):
500-650 гр. пуешко месо
1 малка глава лук
1/3 консервирана червена чушка
2-3 консервирани обелени домати
2-3 ч.л. доматен сос (или 5-6 доматен сок) - може и повече
20 гр. масло
2 с.л. горчица
Подправки: сол, черен пипер, червен пипер, кимион, сушена целина (акцентът тук е кимионът, не го пропускайте!)

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на жулиени (:D) и се маринова в горчицата, маслото, подправките (те са в количества на вкус). Слага се да се задушава под капак с малко вода. Лукът и чушката се нарязват и се добавят, всичко се разбърква. Доматите се добавят когато месото е вече готово. Оставя се да покъкри на тих огън още няколко минути.
Сервира се с гарнитура от ориз, картофи, грах. Може и с шопска салата, варено цвекло или каквото ви хрумне :)

сряда, 25 май 2011 г.

Овес с кисело мляко

Откакто открих овесените курабийки, палачинки, питки и тн, за чието приготвяне не е нужно да се използва кисело мляко, тотално забравих за класическата комбинация от заглавието на днешната публикация. Освен това, преди време бях чела, че млякото пречи на усвояването на овеса (или пък беше обратното?!), та не било разумно да се консумират заедно... 
После пък четох, че овесът бил смотана закуска... а после четох, че изобщо - противно на всеобщите разбирания - не било полезно да се закусва (закуската, новото ЗЛО :Д). 
А още по-после - реших да спра да чета и да продължа да приготвям каквото (и когато) ми се яде :)
Необходими продукти:
250 - 300 гр. кисело мляко (в случая - йогурт)
4-5 с.л. фини овесени ядки
1 с.л. стафиди
1 пълна с.л. смлени бадеми
1 с.л. мед или сироп от агаве
1 с.л. житен зародиш

По желание: канела, ванилия, какао (аз ги пропуснах днес)

Начин на приготвяне:
Всичко се смесва в купа, може да се остави за 15-20 мин - за да набъбне овеса. Ако използвате нефини овесени ядки, това може да отнеме и повече време :)

неделя, 22 май 2011 г.

Кокосово-бадемови хапки за кафе

Количествата от продуктите са приблизителни, защото изсипвах в купата на око :) Рецептата, както почти винаги, отнема има-няма 5 мин. Аз лично съм страшно доволна от резултата!


Необходими продукти (за около 20 хапки):
2 яйца (големи)
70-80 гр. фини овесени ядки
3 с.л. стафиди
6 с.л. кокосови стърготини
4 с.л. филирани бадеми
1-2 с.л. хубаво какао
10 -15 гр. краве масло за намазване на тигана
Сироп от агаве или мед

Начин на приготвяне:
Слагате тефлонов тиган с около 10 гр. масло да се нагрява. В купа разбърквате овеса с яйцата, кокоса, бадемите и какаото. (Може да добавите канела и ванилия). Получава се гъста, нееднородна смес, от която загребвате с малка лъжичка и пльосвате в тигана - количеството стига за около 20 бр. хапки, които имат леко неправилна и "рошава" форма. Обръщате ги - за да се изпекат и от двете страни.
Сервирате обилно поляти със сироп от агаве или мед! И с чаша хубаво кафе :)  

Ето и едно ароматно "кууки" - бисквитка, приготвена от същите съставки. Това се превръща в новата ми любима закуска!


Специално за Шакита :)

събота, 21 май 2011 г.

Салата с пилешко, маслини и балсамов оцет

Запасите ми с пресни плодове и зеленчуци са много сериозни - официално откривам сезона на салатите! Зелено, червено, жълто, пъстро, свежо... и вкусно :)

Необходими продукти:
Листа зелена салата
Шепа чери домати
Шепа маслини
Краставица
Няколко лъжици царевица от консерва
30 гр. (или повече) сирене "Грюер"
1/3 салатен лук
Месото от сварено пилешко бутче
Сол
Балсамов оцет

Начин на приготвяне:
Сварявате едно голямо пилешко бутче (със сол и черен пипер). Обезкостявате го и накъсвате месото на хапки.
Измивате зелената салата и въобще всички зеленчуци. Нарязвате ги както ви идва отвътре, добавяте настърганото/нарязаното сирене и маслините, и подправяте. Не сложих зехтин, защото си има сиренце и маслинки :)

Салата с чушка за добро настроение


Необходими продукти:
2 консервирани червени печени чушки
Шепа чери доматчета
Шепа черни маслини
2-3 с.л. царевица от консерва
50 гр. сирене "Грюер" (или кашкавал, или бяло саламурено)
1/2 салатен лук
Листа зелена салата
Сол


Начин на приготвяне:
С усмивка :)




неделя, 15 май 2011 г.

Топъл млечен коктейл

Необходими продукти:
200 мл. прясно мляко (най-добре без лактоза)
1 с.л. нескафе (може и безкофеиново)
1 пликче китайски черен чай с подправки (канела, джинджифил, кардамон, портокал)
Стевия на вкус

Начин на приготвяне:
Млякото + 100 мл. вода загрявате до кипване. Заливате кафето, чая и стевията и запарвате за няколко минути. Enjoy :)

Просто леща

От всички варива, лещата ми е най-любима. Класическият вариант със запръжка от лук, червен пипер и брашно ми е вкусен, но сега ви предлагам нещо по-леко и все така апетитно.

Необходими продукти:
По 2-3 шепи леща (в сухо състояние) на човек
Картофи
Морковчета
Скилидки чесън (или сух)
Следните подправки: сол, червен пипер, черен пипер, кимион, чубрица, сушена целина

Начин на приготвяне:
Лещата (моята се води "зелена" - зърната са ситни и зеленикави) се почиства и накисва във вода за час-два, след което се оцежда и сварява заедно с подправките (количества - на вкус) и нарязаните на кубчета картофи, моркови, чесън.
Аз лично сложих малко вода, която почти извря и така получих нещо като гарнитура от леща, а не супа или плакия. Има нещо очарователно и прекрасно в простичките неща! И много уютно :)
Сервирайте гореща (топла), поръсена с ароматен червен пипер и пресен магданоз (пфу, аз нямам...)

неделя, 8 май 2011 г.

Перфектният сандвич в неделя следобед

Сандвич 1
Необходими продукти:
Препечен пълнозърнест хляб или сухари
1 авокадо - много добре узряло
1 консерва риба тон (в собствен сос)
1 консерва царевица
Резенчета краставица и домат
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Авокадото се намазва върху хляба и леко се посолява. Отгоре се поставя малко риба тон и малко царевичка, поръсва се леко с черен пипер. Всичко това се "запечатва" с резенче краставица или домат. Повтаряте процедурата няколко пъти :)




 

******


Сандвич 2
Необходими продукти:
Препечен пълнозърнест хляб или сухари
Моцарела
Домат
Зелена салата по избор (маруля, рукола...)
Сол, черен пипер, целина - сушена
Ленено семе (натрошено)

Начин на приготвяне:
Моцарелата се нарязва на лентички, нарежда се върху филийката, подправя се (пипер, сол, целина) и отгоре се поставя кръгче домат, зелена салата. Поръсва се с ленено семе :)

Неособено симпатична снимка на вече понагризания сандвич :D

неделя, 1 май 2011 г.

Cookies с черен шоколад, какао и кафява захар (без фурна)

В неделя традицията повелява да се приготвят десерти (предполагам!) Реших да оползотворя част от хубавия черен шоколад, с който се сдобих - Cookies, cookies, cookies! Приготвих ги с кафява захар - можеше и със стевия, но реших този път да се придържам към "класиката".
Все още фурна нямам, но това не ме спря - изпекох бисквитките на тефлонов тиган :)





Необходими продукти (за 1бр.):
1 Яйце
3 с.л. фини овесени ядки
3 с.л. овесени трици
1 с.л. неподсладено какао
1 с.л. кафява захар
по щипка канела, ванилия и набухвател
15 гр. черен шоколад

Начин на приготвяне: 
По принцип бисквитите се пекат на фурна, но не винаги имаме подходящи условия за това. Ето какво направих аз - разбърках изброените по-горе съставки (без шоколада.) Нагрях тефлонов тиган за палачинки. Оформих от сместа 1 кууки (диаметър около 15 см, дебелина ок. 1 см) и отгоре покрих с друг съд - малка тефлонова тенджерка - с отвора надолу разбира се :D. 
Намалих силата на котлона и "пекох" 1-2 минути. В това време нарязах шоколада на парченца. Махнах спомагателната тенджера и наредих парченцата шоколад, като леко ги притиснах. Сложих пак тенджерата и "пекох" още няколко минути :)