Търсите нещо в блога?

вторник, 30 ноември 2010 г.

Clafoutis с ягоди

Запазих оригиналното име - клафутù - защото звучи толкова сладко!
Всъщност, това е подобен  на нашия крем карамел десерт, но обикновено се приготвя с плодове. Ето какви съставки използвах аз, а вие може да импровизирате и да ги заменяте. Важното е да опитате клафути поне веднъж! (А аз май трябва да въведа ново етикетче в блога - НЕздравословно :) )

Необходими продукти (3-4 порции):

2 яйца L
1 чаша прясно мляко (ок. 180-200 мл.) - моето е с 11 витамина :p
2,5 с.л. бяло брашно
подсладител (аз използвах 5 малки захарчета, чийто състав е 99% захар и 1 % гадни синтетични подсладители )
10-15 ягоди от компот
ванилия


Начин на приготвяне:

Яйцата, млякото, брашното, малко ванилия (всичките с еднаква температура, примерно стайна) се разбъркват добре - докато се получи гладка смес (може и с миксер). В широка, среднодълбока чиния се нареждат ягодите от компот и се заливат със сместа.
Пече се в микровълнова фурна на 400 вата, за 18 мин. Ако ползвате малки съдчета за крем карамел (което всъщност е много добра идея) - предполагам, че ще отнеме по-малко време.
Охлажда се и се сервира декорирано с ягодов сироп и кисело мляко с аромат ванилия. Или както искате :) Честито първо домашно клафути!



Прекрасно е на вкус... поне така казват всички, които са го опитали :р

Няма коментари:

Публикуване на коментар