Първата "истинска" манджа, която сготвих, беше мусака. Отдавна беше, но мненията бяха 100 % положителни и оттогава съм обявена за "мусака-мастъра" на фамилията ( и май пак оттогава имам сериозни проблеми със скромността :D)
В момента нямам възможност да приготвя мусака (нямам фурна), но пък ме споходи някакво вдъхновение и апетит за нещо подобно. Получи се вкусно и "мусаково", защото присъстват най-важните съставки - чубрица и доматен сос.
Необходими продукти за 2 порции:
250 гр. телешка кайма
3 големи картофа
1 малка глава лук
3-4 с.л. доматен сос
Подправки: сол, чубрица, червен пипер, черен пипер.
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват, обелват и нарязват на кръгчета (с дебелина 1 см). Сваряват се в подсолена вода. В това време лукът се нарязва наситно и заедно с каймата се "запържва" в тенджера с незалепващо покритие (аз не използвах мазнина; само тази, която каймата пусна). Посолява се и се разбърква периодично. Когато е готово - добавяме доматения сос, поръсваме с чубрица, черен и червен пипер. Добавяме сварените и оцедени картофи - оставяме на котлона още няколко минутки, разбъркваме ... и май сме готови. По желание може да се настърже кашкавал.
Порцията няма симпатичния вид на класическата мусака, но е мнооого вкусна :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар