Търсите нещо в блога?

неделя, 21 септември 2014 г.

Картофена яхния с пилешки бутчета и уют

Тази яхния се готви задължително с дървена лъжица. Иначе не се получава.

... Една от най-уютните манджички...

Необходими продукти: 
2 цели пилешки бутчета
4 средни картофа
1 глава лук
1 чушка
Шепа замразен грах
2-3 листа сушен дафинов лист
20-30 гр. олио/масло
Малка връзка магданоз
Сол, черен пипер, червен пипер, царевично  брашно, чили

Начин на приготвяне:
Бутчетата се задушават (с 2-3 чаши вода) за около 20-30 мин (до полуготовност). След това лукът и картофите се нарязват и задушават в маслото/олиото... или смес от двете) за кратко. Посоляват се и се подправят с черен и червен пипер (2 с.л. от червения). Добавя им се граха, чаша-две вода (или бульона, в който са вряли бутчетата) и се оставя да си се сварят спокойно за около 15 мин.
След това пилешките бутчета се връщат при тях - ако трябва, се допосолява, долива се вода и други магически ритуали. Бърка се внимателно с вече споменатата дървена лъжица... В точния момент се начупва и добавя и дафиновия лист (нарочно е подчертан - без него всичко е някакси незавършено и голо).

Малко преди ястието да е готово, 1-2 с.л. царевично брашно се разбъркват с 3-4 с.л. студена вода и се добавя към всичко останало. Кипва, огънят се намалява.
Наситнения магданоз се посипва отгоре и вече е въпрос на секунди чудото да придобие завършен вид. Чилито (лют стрит червен пипер) е до желание и настроение.

Ароматът е на дом, топлина, вкус и апетит.

Няма коментари:

Публикуване на коментар