От всички варива, лещата ми е най-любима. Класическият вариант със запръжка от лук, червен пипер и брашно ми е вкусен, но сега ви предлагам нещо по-леко и все така апетитно.
По 2-3 шепи леща (в сухо състояние) на човек
Картофи
Морковчета
Скилидки чесън (или сух)
Следните подправки: сол, червен пипер, черен пипер, кимион, чубрица, сушена целина
Начин на приготвяне:
Лещата (моята се води "зелена" - зърната са ситни и зеленикави) се почиства и накисва във вода за час-два, след което се оцежда и сварява заедно с подправките (количества - на вкус) и нарязаните на кубчета картофи, моркови, чесън.
Аз лично сложих малко вода, която почти извря и така получих нещо като гарнитура от леща, а не супа или плакия. Има нещо очарователно и прекрасно в простичките неща! И много уютно :)
Сервирайте гореща (топла), поръсена с ароматен червен пипер и пресен магданоз (пфу, аз нямам...)
Няма коментари:
Публикуване на коментар