Това са едни по-скоро билдърски банички, с много подправки (не само мащерка, но и тя е там!!).
Вкусни са и (вече) често ги правя след работа.
Необходими продукти:
1кг кайма (този път използвах смлян свиснки бут, но може и 50:50 свинско:телешко)
1 опаковка фини кори за баница - ще ви трябват около 1/3, 1/2 но може и цялата, зависи от марката
2 лука (стар лук, не пресен)
1 пръст пресен чесън
2 моркова
1/4-1/5 обикновено бяло зеле
Мазнина - олио + сусамено олио
1 жълтък
1/2 буркан домашна лютеница
няколко лъжици хубава горчица
сол, черен пипер, мащерка, риган, чубрица, млян кимион, червен пипер, малко лют червен пипер, малко сух чесън
Начин на приготвяне:
Лукът и морковите се нарязват на ситно и се задушават в малко олио + малко сусамено олио. Може, разбира се, да се ползва и масло. Но аз предпочитам всичко, що е баницообразно, да е с олио.
Когато поомекнат, прибавя се каймата, овкусява се с подправки на вкус.
Когато се готова, добавя се чесъна (нарязан на ситно) и бялото зеле (и то така). Всичко се разбърква за няколко минути, котлонът се изключва и сместа отпочива.
Приготвям баничките-портмонета с 1 кора за всяка баничка. Скоро обаче взех доста тънки кори, и съответно ползвах по 2 кори,защото иначе се разкъсваха.
Не е сложно - кората/корите се разстилат и намазват в 80 % от повърхността си с лютеница, както и с малко горчица. В центъра се слага кайма (щедроооо, 1кг стига за 6-7 банички), завива се като портмоне, обръща се, намазва се с малко мазнина от всички страни + жълтък отгоре и се пече на 200 гр. до покафеняване (което става доста бързо).
Важно е каймяната смес да си е предварително готова, за да не остане нещо сурово.
Сервира се с кисело мляко, хубава (голяма) салата с фибри (зеле например) и биричка!
Няма коментари:
Публикуване на коментар