Търсите нещо в блога?

вторник, 24 май 2016 г.

Содени питки

Да се меси е страхотно...
Който меси - зло не мисли.
Повече няма да купувам хляб от магазина!

Все такива мисли ми минават последните 48 часа, които прекарах в .. месене ... и беше божествено.
Направих няколко десетки содени прасета, както и една по-голяма содена питка.
Чудесно е! И някакси като ти се получава... още повече се надъхваш.

Първата партида прасета малко изгоряха. Точно те видяха най-голяма публика, и хората уж ги харесаха... Но аз си знам какви прекрасни неща се получиха после, а тях си ги ядохме в ограничен кръг.
Искам да кажа, че няма да получа световно признание. Ама здраве да е! И мускОли, за да мога да меся ♥

Необходими продукти:
5-6 чашки брашно. Страхотна мярка... все едно всички са запознати с малките ми чашки. Да кажем, че беше към около (грубо :Д !) половин килограм
350 гр. кисело мляко
1 с.л. сода за хляб
1 с.л. ябълков оцет
1 белтък
3-4 щипчици сол
2-3 с.л. олио
сирене
масло
мащерка, риган, чубрица
жълтък
черен пипер/кориандър за очи (или бахар, ако правите едно гигантско прасе)

Начин на приготвяне:
Еми меси се. Брашното се пресява, в кладенче се добавят млякото със содата и оцета, солта, олиото, белтъка, солта, подправките...
Замесва се меко тесто, но да не лепне.
Добре е да се оформи на топка и да се поблъска по масата, както и да му се раздвижи глутенът с приплескване напред.
Отпочива 30-60 мин. и се оформят питки: или обикновени кръгли, или прасета. Аз лично сложих в коремчето на част от партидите прасета по бучка сирене и масло. Забучват им се очи... оформят се зурли и уши.
Зурлите задължително трябва да си имат ноздри (с клечка кибрит става добре).

Хапва се топло.. или охладено.
С дивечова луканка, чесън, още сирене... и домашно винце, например ♥

1 коментар:

  1. Ох, прекрасни са! Веднага ще заема идеята! От месенето се правят мускОли ;)) Доказано е :D. Благодаря за чудесната публикация(както винаги).

    ОтговорИзтриване