200 гр императорски ориз (тоз' лилавия)
За ориза:
1 малка глава лук
Зелена чушка на лентички
5-6 зърна бяло грозде, почистено от семките и нарязано
20-30 гр масло и лъжица зехтин
Хималайска сол
По желание - много, много малка щипка канела
1 цяло пиле ( по възможност без добавена вода, нитратни, калиеви и други производни)
Подправки: хималайска сол, червен пипер, черен пипер, масло към 30-40 гр
"Намазка" преди изваждане от фурната и запичане: червен пипер, зехтин, масло, чесън на прах, щипка наситнена прясна мента, галета.
Начин на приготвяне:
Оризът се измива. Лукът и чушката се нарязват на много ситно и се задушават в маслото+зехтина. Когато омекнат им се добавя оризът и гроздовите зърна и цялото нещо се запържва около 5 мин.
Залива се с вода (2.5 части пишеше на моя ориз) и се вари докато се свари - примерно 25 мин.
Мисля, че удачен вариант е да се използва и бульон - пилешки, или от хрущяли.
Посолих го накрая, защото забравих преди това :) Ръснах му и малко канела за екзотичен аромат, както и малко чесън на прах.
Докато това се случва, пилето се измива, посолява отвътре и отвън, слагат му се подправките и се слага да се пече в тавичка с малко вода/или вино и резенчета масло в него и тавата - под фолио, на 200 градуса.
Когато е готово (ако е купено, това ще се случи след 30-45 мин, ако е домашно - час и нещо) се маха фолиото, намазва се с другите подправки и се запича.
Това, което си измислих, беше да сложа прясно грозде на ориза. Като цяло е много интересен, лилав, оцветяващ. На вкус не е нещо грандиозно, но се готви лесно :)
Пилето върви с лимон, а с лимона - моркови :) |
Няма коментари:
Публикуване на коментар