Търсите нещо в блога?

сряда, 22 юни 2016 г.

Паста с песто, стафиди, филирани бадеми и други изненади

Това, разбира се, е крадена рецепта.
Но пък е тооолкова добра.
Аз като цяло не съм много по пастата (не че съм яла достатъчно, за да имам мнение).
Или пък съм по-побългарени варианти (кеф ти литър доматен сок, кеф ти кило кайма, вземи тая чубрица, вземи тоя кашкавал).

Но това съчетание, което откраднах от едно софийско заведение, е доста фино и добро... Страшно ми хареса, лесно е и го слагам тук за бъдещо ползване пак.

Необходими продукти (за две големи порции за прасета):
250 г паста (този път взех едни домашни - ама купени - макарони с интересна форма: дълги, широки около 1.5см и накъдрени по дължина)
150 - 200 г чери домати
3-4 с.л. песто
1 голяма шепа бели стафиди
1 голяма шепа филирани бадеми
чесън - при този опит ползвах сушен (на гранули) от плик
зехтин - щеееедро
сол
2 шепи рукола

Начин на приготвяне:
Пастата се сварява в подсолена вода.
Черитата се режат на две, слагат на загрят грил-тиган за малко (минута) и попарват в друг съд за около 4-5 мин. с вряла вода.
В голяма, бяла (:Д) купа за паста (или просто купа) се слага шепа измитата и подсушена рукола. 
Отгоре се изсипва сварената, изцедена и топла паста.
Слага се песто (1-2 пълни лъжици на порция), поръсват се бели стафиди, бадеми, сол, сушен чесън, и мнооооооооооооого зехтин. Нека е щедро. Добавят се черитата (оцедени).

После разбърках всичко с лъжица (и ръце).

Получава се много, много по-вкусно, отколкото звучи! :)



понеделник, 6 юни 2016 г.

Фитнес пица за търпеливи, добри хора

Не знам какво им правят на тиквичките, но в момента ръката, с която бърках сместа за основата на тази пица, е покрита с вечно, твърдо, зелено, стегнато покритие. Жестоко просто.

По същество!
Тази пица не е точно бухтичкова, защото се цапат доста съдове и има доста етапи (а аз предпочитам лесно, едноетапни рецепти). Но реших да я споделя, защото изпотроших 2 чаши докато я приготвям (няма общо с рецептата, просто съм - явно - разсеяна). Което приех за знак :Д

Необходими продукти:
3 средни ГМО тиквички от които да ви лепнат после (неизмиваемо!!!) ръцете
2 яйца (средни)
5 с.л. овесено брашно/сигурно и овесени - фини - ядки стават
черен пипер, сол, копър
лютеница (домашна)
600-700 г кайма от бут
2 лука (стари)
консерва царевица
кашкавал
подправки

Начин на приготвяне:
Тиквичките се настъргват и посоляват, след което се слагат да се оцеждат в гергир (от време на време се изтискват).
Междувременно каймата се изпържва (ако е по-мазничка - не е нужно да се добавя олио/мазнина) - само със сол на този етап, не до пълна готовност - до около 80%.
Лукът се нарязва на кръгчета и се задушава в съда от каймата (тя вече е готова и извадена от него).

***Междувременно се строшават 2 чаши***

Когато тиквичките се оцедят, те се смесват с 2-те яйца и овесеното брашно, както и с 1 с.л. черен пипер и 1 с.л. копър - толкова би трябвало да е ОК и да се убие миризмата на хамбар (от овесеното брашно) :Д

Разстила се пласт в тавичка, постлана с хартия за печене, и се запича в загрята фурна.

Отгоре се намазва с лютеницата, нарежда лука, каймата и царевицата, позапича се и накрая му се настъргва кашкавал.
Аз сложих и много риган, защото пица без риган.. не е пица.