Търсите нещо в блога?

четвъртък, 28 април 2016 г.

Мега-банички с кайма и мащерка

Това са едни по-скоро билдърски банички, с много подправки (не само мащерка, но и тя е там!!).

Вкусни са и (вече) често ги правя след работа.

Необходими продукти:
1кг кайма (този път използвах смлян свиснки бут, но може и 50:50 свинско:телешко)
1 опаковка фини кори за баница - ще ви трябват около 1/3, 1/2 но може и цялата, зависи от марката
2 лука (стар лук, не пресен)
1 пръст пресен чесън
2 моркова
1/4-1/5 обикновено бяло зеле
Мазнина - олио + сусамено олио
1 жълтък
1/2 буркан домашна лютеница
няколко лъжици хубава горчица
сол, черен пипер, мащерка, риган, чубрица, млян кимион, червен пипер, малко лют червен пипер, малко сух чесън

Начин на приготвяне:
Лукът и морковите се нарязват на ситно и се задушават в малко олио + малко сусамено олио. Може, разбира се, да се ползва и масло. Но аз предпочитам всичко, що е баницообразно, да е с олио.
Когато поомекнат, прибавя се каймата, овкусява се с подправки на вкус.
Когато се готова, добавя се чесъна (нарязан на ситно) и бялото зеле (и то така). Всичко се разбърква за няколко минути, котлонът се изключва и сместа отпочива.

Приготвям баничките-портмонета с 1 кора за всяка баничка. Скоро обаче взех доста тънки кори, и съответно ползвах по 2 кори,защото иначе се разкъсваха.

Не е сложно - кората/корите се разстилат и намазват в 80 % от повърхността си с лютеница, както и с малко горчица. В центъра се слага кайма (щедроооо, 1кг стига за 6-7 банички), завива се като портмоне, обръща се, намазва се с малко мазнина от всички страни + жълтък отгоре и се пече на 200 гр. до покафеняване (което става доста бързо).
Важно е каймяната смес да си е предварително готова, за да не остане нещо сурово.

Сервира се с кисело мляко, хубава (голяма) салата с фибри (зеле например) и биричка!


неделя, 17 април 2016 г.

Пролетно-лятна живителна салата

Здравейте, земляни.

Днес е неделя, хубава, априлска, светла и много зелена. Време да ходиш бос, далеч от панелките и китайските пеньоари. Някъде, където все още е БЪЛГАРИЯ, макар и може би малко тъжна, изоставена и разрушена. Някъде, където никой няма да се върне...

Някъде, където може да се излегнеш на хамака, или може би пред палатката!, да слушаш птичките, да те лазят мравки, да се носи аромат на живот.
За вкус: тази толкова наша (без авокадото, де.. но не му устоях!), пролетно-лятна, жива, сочна салата :)

Необходими продукти: 
3 домата
2 краставици
1 авокадо
3-4 пресни лука
1/2 връзка магданоз
2 варени яйца (от домашните госпожици, или от свободни кокошки)
1/2 зелена салата
сирене
сол, оцет, зехтин или олио

После знаете какво да правите.
Това не е рецепта, а аромат.

вторник, 12 април 2016 г.

Тапарапас

Нещо като тапас... но не съвсем. Или не изобщо :) Няма значение.

Хрупкава чабата със зехтин за основа, останалото следва :) :) :)

Необходими продукти:
Каквото има налично! Ето моите комбинации:

- пушена сьомга, гауда, маслинка, пресен лук
- домашна сланинка, бяло сирене, маслинка, пресен лук
- синьо сирене и домашно сладко от вишни
- синьо сирене, маслина, пресен лук
- миск от всички соленички неща, поръсени с пресен лук

Enjoy :)



вторник, 5 април 2016 г.

Пълнени тиквички с тиквички

Този пост е за търпението.. което никога няма да придобия като добродетел.
Бла-бла, шегувам се (well...). Постът си е за храна.

Не знам с какво точно ме привлякоха тези извънсезонни тиквички в магазина, но ми е едно лятно... лежерно..

За протокола, втори абзац няма логическа и следствена връзка с първи. Обратното също.

Ето какво се пече...

Необходими продукти:
2 тиквички (извънсезонни :Д)
хубаво сиренце
1 яйце
сух копър, малко сол, черен пипер, сух чесън
няколко завъртулки масло

Начин на приготвяне:
Тиквичките се разделят на две (по дължина естествено) и се издълбават с лъжица.
Издълбаното се посолява леко, оцежда, нарязва и разбърква със сирене, 1 яйце и подправки. Сложих малко повечко копър.
В издълбаните тиквоци се слага малко масло (по 1-2-3 топченца с големина на грахово зърно), плънката, отгоре над тавата алумиево фолио и всичко в загрятата фурна. Например на 170 градуса.
Разбира се може да се добави кашкавал, сирене бри, малки бекончета, панчета... Но аз не сложих, защото ми се хапва нещо леко.

Снимка евентуално утре, като светне светлината.
Amen.

събота, 2 април 2016 г.

Порция (фитнес :) ) дюнер за закуска

"Фитнес" е, защото няма пържени картофи. А няма пържени картофи, защото ме домързя да ги изпържа :) А и обикновено нямам толкова много време за приготвяне на закуска.

Другото става бързо, а ето точно как :)

Необходими продукти:
2 пилешки филета (около 300 г)
5-6 лъжици овесено брашно
Няколко листа зелена салата
Сока на 2/3 домашен, голям лимон
Сусамово олио
Сода бикарбонат
Малко олио/зехтин
Подправки: сол, черен пипер, чубрица, мащерка, сух чесън
По желание: кисело мляко

Начин на приготвяне:
Пилешките филета се овкусяват със сол и черен пипер, намазват се с олио или зехтин и се изпичат на тиган.
Докато това се случва се приготвят арабски питки (2бр) от овесено брашно, щипка сол, щипка сода бикарбонат, щипка чубрица и/или мащерка и малко вода.
Тестото се разточва - трябва да бъде много тънко - и изпича на добре загрят тиган за палачинки (върху който може да се капне малко сусамово олио).

Много важен детайл е дресингът за месото: смесват се сухи подправки - малко сол, черен пипер, сух чесън. Разбъркват се с лимонов сок. Готовото изпечено месо (след като си е починало малко) се нарязва на парченца - като за дюнер - и се овкусява с този чудесен дресинг :)
Сервира се върху арабска питка, може да се гарнира със зелена салата.

По желание може да се приготви и чеснов сос. Аз нямах просто поръсих с малко кисело мляко.. Нали е фитнес :Д