Търсите нещо в блога?

петък, 13 юли 2012 г.

Пилешки крилца с картофи и подправки

19:46 Топлооооооооууу, юлско, изморено. И съм гладна!

Белене на картофи - 4 мин. Рязане - 2 мин. Наряждане на бутчетата и поръсване с подправки 2 мин. Фолио, фурна - готово след час :)

И цялата работа е, че отскоро открих колко много обичам картофи с копър и чесън... Ето какво се случва за споменатите по-горе 8 мин:

Необходими продукти:

10 картофа, домашни - био :)
500 кг пилешки бутчета (или по-точно бутчето на крилцето)
2 стръкчета пресен чесън
40 гр масло
2 сл зехтин
сол, червен пипер, чесън на прах, копър, копър, копър

Картофките се измиват и нарязват някакси. Бутат се в тавичка при бутчетата, маслото се разпределя тук-там. Посолих, поръсих и със зехтин.
И важната част -  поръсих обилно с червен пипер и копър! Нарязах две стръкчета домашен пресен чесън и ги добавих.

Сега тавичката се пече под фолио в присъствие на чаена чаша вода, на 250 градуса. Като се поизпече, мисля да махна фолиото и да поръся с чесън на прах.



А като се изпече, ще добавя еееееееето тук долу снимка: 

.... :)

неделя, 8 юли 2012 г.

От къде започна всичко...

Първите ми манджи - кюфтета, кекс и мусака :) Има-няма преди 20 години! Е, мусаката - малко по-късно.

Всичко започна от Свободата :) Както винаги, както винаги. Защото баба ми ми даваше свобода да бъркам кайма и смес за кекс. Ваканция на село - значи правиш каквото си искаш! Дават ти достъп до иначе свещени и неприкосновени бъркочи :)

Бях се специализирала в омесването на каймата - точните подправки, точните количества. И бях толкова доволна, че ми даваха да се мацотя, да мачкам и бъркам!
После научих лесна рецепта за кекс и се възползвах от пресните яйца и току-що смляното брашно - ето ти пак цапотене, бъркане, свобода! И баба доволна - отменям я в кухнята и за основното, и за десерта :)

Тази, лесната рецепта за кекс още я помня. И правя. Ето оригиналът такъв, какъвто го приготвях тогава, какъвто го приготвям и сега:

4 домашни яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1/2 кафеена чашка олио
1 сл. какао
1 щипка канела
1 ванилия

Първо се разбиват яйцата, после - със захарта, после брашното и бакпулвера, ванилията и накрая олиото. В половината смес - малко какао с канела. И всичко в тава - пече се и се яде веднага, 'щото няма друг начин :)

Сега пека пак същия кекс, но вече във форми за мъфини и му слагам по 3-4 парченца шоколад :) Или круши, нарязани на парченца и поръсени с ванилена захар и канела.



Само дето не ги ям, защото не ме привличат захарта и брашното ( човек като остарява и става много неприятен и претенциозен) ... но е толкова хубаво да ги приготвям :) 

Smells like freedom :)