Търсите нещо в блога?

четвъртък, 23 юни 2011 г.

Пуешко с шарена салата

Така звучи последната вечеря във Франция... Чаша тъмммна бира и красив залез. 
Набързо приготвено с последните налични продукти:

Леко посолено пуешко филе, нарязано на лентички
Масло (този път сложих доста, нека има :) )
Това на тефлон до златисто

Салата - жълта чушка, маруля, доматче, сол, зехтин и оцет.



И така :) 

вторник, 21 юни 2011 г.

Пикантен пангасиус във фолио (на тефлон)

За порция:
200 гр. прясно филе от пангасиус
1 узрял домат
1/2 лук
1 с.л. зехтин
Лимон на вкус
Подправки: сол, черен пипер, червен пипер, горчица, мащерка, дафинов лист, къри, кимион, щипка захар.

Начин на приготвяне:
Филето от пангасиус режем на парчета от по 100 гр. и подправяме с пипери и с по щипчица мащерка и къри (мащерка повече, къри - мъничко). Намазваме със зехтин и по желание - с горчица. На 2-3 места правим разрези и слагаме резени лимон. Увиваме в алуминиево фолио и слагаме във фурна - или като в моя случай: в тиган и хоп на котлона.
Докато се пече, приготвяме сос от домати и лук, които нарязваме наситно и задушаваме до извиране на водата - с малко зехтин, сол, щипка захар, щипка (може и повечко) кимион и дафинов лист.
Когато преценим, че рибката е готова (примерно след 20 мин) - отваряме фолиото отгоре, оформяме нещо като "лодка" и сипваме доматения сос. Запечатваме отново, печем още няколко минути и сме готови!
Сервираме с фолиото и с резен лимон. Може и с винце :)


Филенцата преди да бъдат добре "опаковани"

Филенцата, вече опаковани. И покрити с още един пласт фолио.
Филенцата... и винцето :) 

неделя, 19 юни 2011 г.

Бухтичките на баба Тотка в ново амплоа

Неделя - време за бухтички :) Днес разбърках импровизирана смес и започнах да пека - целият етаж се изпълни с аромата на бухтичките на моята баба; а съставките са доста различни ... Уютът е налице :)

Необходимите продкути за 25 бр. малки бухтички изглеждаха горе-долу така:
1 яйце
100 мл. соево прясно мляко
4-5 с.л. фини овесени ядки
1/2 узрял банан
десетина стафиди
щипка канела и щипка ванилия
2 щипки сода бикарбонат
1/2 к.л. нескафе
По желание: какао


Начин на приготвяне:
Всички продукти се смесват и разбъркват добре (бананът - предварително намачкан). Важното е яйцето и млякото да са със стайна температура - това си е общовалидно правило.
С лъжица се загребва от сместа (трябва да е редичка) и се оформя бухтичка върху предварително загрят тиган за палачинки. Процедурата се повтаря :) Бухтичките се обръщат внимателно със шпатула - и от двете страни.
Сервират се топли, с мед или още по-добре: с домашно сладко от ягоди, череши, грозде, сливи, кайсии... :)
В част от сместа добавих какао. Днес не използвах масло, но вие разбира се може намажете тигана с 10-15 гр - за аромат.


вторник, 14 юни 2011 г.

Шоколадови бухтички от тиквички

Може и да сте забелязали, а може и да не сте - готвя без захар и без олио. Пък хората като чуят "бухтичка" - все захар и олио са им в главата :) Да, ама не. Даже хич. Ето едни мегашоколадови, крехки, вкусни, оригинални и сладки бухтички с ... тиквички :) 
(Вдъхновени от месечното предизвикателство на The Art of Real Food - за оригинални рецепти с тиквички).
Необходими продукти за около 15 бр.:
2 малки, млади тиквички
2 яйца
4 пълни с.л. фини овесени ядки
2 с.л. натурално неподсладено тъмно какао 
Кубче-две стевия
Канела, може малко ванилия
Масло 
Мед

Начин на приготвяне: 
Измийте, обелете и нарежете на малки парченца тиквичките. Сварете ги в леко подсолена вода. Разбъркайте яйцата, овеса, стевията, какаото и канелата. 
Сварените тиквички пасирайте/намачкайте добре с вилица и прибавете към горната смес - разбъркайте всичко добре. 
Нагрейте тиган за палачинки, намажете го с мъъъничко масло (само за аромат) и оформете с лъжица няколко бухтички. Изпечете и от двете страни - обръщайте ги внимателно, че са крехки :)

Вече готови - залейте ги с мед, сироп от агаве ... или течен шоколад, ако така ви идва отвътре :)



 Няма никакъв "зеленчуков" привкус - десертът е чудесен, че и полезен (ако не се олеете с течния шоколад де :D)

понеделник, 13 юни 2011 г.

Какаово ашуре без захар

Днес беше малко Аз-Съм-Кретен-в-Кухнята-Ден, но въпреки глупостите около приготвянето (които ще ви спестя) - десертът е вкусничък :) 


Необходими продукти (приблизителни количества(don't shoot me)):
150 гр. жито за варене
70 гр. фини овесени ядки
1 пълна с.л. качествено тъмно какао (може и 2 с.л.)
2-3 кубчета стевия (абе на вкус)
3 шепи стафиди
Канела на вкус

Начин на приготвяне:
Житото се сварява. Използвах някакво изчаткало френско жито, което е готово за 10 мин - иначе отнема повече време. В същия съд (трябва да остане известно количество вода, но не много) добавяме овесените ядки, какаото, стевията и канелата. Разбъркваме и оставяме да покъкри няколко минутки на слаб огън и накрая добавяме стафидите.
Разсипваме сместа в купички и изчакваме да се поохлади преди да сложим в хладилника. 

Цветна купичка, подарък от Ели :)

Може да поръсите с орехи и/или други смлени ядки :) Замислете се и за черешов сироп... :)

неделя, 12 юни 2011 г.

Пролетна салата с жито и зеленчуци

Днешното предложение е свежо и изключително лесно за приготвяне - за разнообразие без протеин. Все пак, ако решите може да добавите кубчета синьо сирене или кашкавал, получава се отлично.

Необходими продукти:
150 гр. жито
1-2 средни домата
1/2 краставица
1/2 глава салатен лук
Подправки: сол, оцет, зехтин, магданоз или пресни листа мента
По желание: шепа стафиди

Начин на приготвяне: 
Кипваме подсолена вода и сваряваме житото. В това време нарязваме доматите, краставицата и лука на много ситни кубчета. 
Свареното жито оцеждаме, смесваме със зеленчуците и по желание добавяме стафидите. Подправяме на вкус. Ментата е чудесно допълнение - пресни листа, нарязани на ситно.

събота, 11 юни 2011 г.

Пикантна рибена чорба "Рада"

Предварително си признавам, че сготвих чорбата по-възможно най-лесния и незавъртян начин - може би има "грешки" от кулинарна гледна точка. Но на вкус се получи прекрасна - макар, че не може да се сравнява с чорбата на моята баба Рада :)
Доколкото знам, добре е рибената чорба да се приготви от глави и опашки - т.е. да има костици. Не разполагах с такива - ползвах обезкостено замразено филе от риба.

Необходими продукти:
500 гр. замразено филе от мерлуза
2 големи картофа
2 моркова
1 слава лук
Подправки: сол, черен пипер, червен пипер, дафинов лист, сушена целина, магданоз, мащерка, кубче телешки бульон, сушен лук, джоджен, оцет.

Начин на приготвяне:
В тенджера кипвате подсолена вода. Нарязвате зеленчуците и рибата на кубчета (рибата предварително сте оставили да се поотпусне). Пускате ги във врящата вода и ги оставяте да се посварят.

Добавяте подправките на вкус (по щипка - две), като мащерката е много важна и почти задължителна, но не трябва да се прекалява с нея. Затова пък може да се попрекали с това, което обичате най-много като аромат - в моя случай: червен пипер. Накрая довабяте 1 с.л. оцет. Сервира се с резен лимон.

четвъртък, 9 юни 2011 г.

Десерт от печено пюре и заквасена сметана

Случайно открих в мазаина пюре от ябълка&банан, без добавена захар и консерванти. Правих си обичайната фитнес палачинка от яйца, овесени ядки, стафиди, какао и канела (в обичайните случайни пропорции), и реших да я намажа отгоре с въпросното пюре докато е още в тигана - много вкусно се получи :) Така че - самото интро на днешната рецепта си е своеобразно предложение! 
Но да минем по същество - десертът този път не ми се получи особено красив (никак даже!), но пък е достатъчно вкусен и заслужава да бъде споделен. Here we go!

Необходими продукти:
100 гр. (2 пълни с.л. пюре от ябълки и банани - или по ваш вкус)
2 белтъка
Към 3 с.л. фини овесени ядки
Десетина стафиди
Щипка канела
1-2 с.л. заквасена сметана
По желание: щипка-две хубаво какао

Начин на приготвяне:
Белтъците, пюрето, ядките, стафидите, канелата и какаото се разбиват. Нагрява се тефлонов тиган и сместа се изпича в него - идеята ми беше да е като pancake, но сместа се разпадна и в крайна сметка се получи нещо като ароматни препечени (но сочни) "агломерации от трохи" :D.
Сервирах с 2 с.л. заквасена сметана, щипка какао и чаша кафе. Мисля, че малко пресни малинки отгоре биха стояли добре!


Освен това като че ли въпросния десерт може много сполучливо да се използва като основа на някакъв лек, плодов кейк - оформя се като блат и отгоре се импровизира с плодове, мед, ядки. Може би скоро ще изпробвам нещо подобно :) 

понеделник, 6 юни 2011 г.

Свинско "Алиса"

Посланието на тази семпла манджица е ясно: "Try me"
Класика :)

Необходими продукти (за порция):
1 бр. свински котлет
1/2 глава лук
2-3 гъби печурки
1-2 с.л. заквасена сметана 30 %
По-желание: 1-2 моркова и 10 гр. масло
Подправки: сол, млян кимион (!), черен пипер, червен пипер, горчица

Начин на приготвяне:
Котлетът посолявате и подправяте обилно с кимион (млян), черен и червен пипер. Намазвате с горчица и оставяте в хладилник да се маринова (примерно 30-60 мин, но може и да пропуснете тази част).
Нарязвате морковите на кръгчета и ги задушавате с малко масло и водичка в тенджера. Оставяте ги настрани и се заемате с основната част:
Нарязвате лука и гъбите на полумесеци и ги слагате в нагрят тефлонов тиган да се пекат заедно с котлетите (които трябва да изпечете добре и от двете страни, но предполагам, че това е ясно :)). Когато са готови - добавяте морковите и 1-2 с.л. заквасена сметана. 
Разбърквате и сервирате със зелена салата и може би чаша червено вино :)


неделя, 5 юни 2011 г.

Белтъчен бисквитник с трици и масло

Както винаги количествата са приблизителни! Триците правят сместа нежна и пухкава, а маслото - дава аромат :) Този бисквитник е по-крехък и нежен от предишния, но също толкова вкусен :р



Необходими продукти (за 1 брой бисквитник):
2-3 белтъка от яйца L
3-4 с.л. трици (аз ползвах житни, които по принцип са малко гаднички, но се получи перфектно)
1/2 с.л. какао
1/2 малка ябълка - нарязана на тънки ленти
десетина стафиди
щипка канела, ванилия
10-15 гр. масло
За сервиране: Мед, Заквасена сметана

Начин на приготвяне:
Слагате тефлоновия тиган да се нагрява и разбърквате продуктите. Когато тефлонът е горещ, изсипвате сместа в центъра му (бисквитникът е около 15 см. в диаметър, 1,5 см височина - но това са забавни подробности). Изпичате няколко минути и обръщате внимателно. Поставяте резенчето масло отгоре - то ще се стопи от високата температура. Печете още няколко минути и сервирате с мед!


И да ви кажа една "тайна" - с розичка заквасена сметана отстрани се получава нещо БОЖЕСТВЕНО!

четвъртък, 2 юни 2011 г.

Телешко с картофи (за любители на мусака)

Първата "истинска" манджа, която сготвих, беше мусака. Отдавна беше, но мненията бяха 100 % положителни и оттогава съм обявена за "мусака-мастъра" на фамилията ( и май пак оттогава имам сериозни проблеми със скромността :D)
В момента нямам възможност да приготвя мусака (нямам фурна), но пък ме споходи някакво вдъхновение и апетит за нещо подобно. Получи се вкусно и "мусаково", защото присъстват най-важните съставки - чубрица и доматен сос. 

Необходими продукти за 2 порции:
250 гр. телешка кайма
3 големи картофа
1 малка глава лук
3-4 с.л. доматен сос
Подправки: сол, чубрица, червен пипер, черен пипер.

Начин на приготвяне:
Картофите се измиват, обелват и нарязват на кръгчета (с дебелина 1 см). Сваряват се в подсолена вода. В това време лукът се нарязва наситно и заедно с каймата се "запържва" в тенджера с незалепващо покритие (аз не използвах мазнина; само тази, която каймата пусна). Посолява се и се разбърква периодично. Когато е готово - добавяме доматения сос, поръсваме с чубрица, черен и червен пипер. Добавяме сварените и оцедени картофи - оставяме на котлона още няколко минутки, разбъркваме ... и май сме готови. По желание може да се настърже кашкавал. 
Порцията няма симпатичния вид на класическата мусака, но е мнооого вкусна :) 

сряда, 1 юни 2011 г.

Сладко-солен омлет с висок open-mind индекс

Вече си представям как половината ми роднини и приятели гледат ужасено тази рецепта и заявяват важно, че не биха яли подобно нещо :) 
А "нещото" всъщност е просто уникално на вкус! Ако ви е интересно - ето как се приготвя :

Необходими продукти за 1 омлет:
2-3 яйца 
30-40-50 гр. твърдо сирене (добре узрял кашкавал, пармезан, грюер - аз ползвах грюер)
3-4 сушени сливи (моите бяха уж сушени, но доста сочни всъщност)
Подправки: мащерка, микс сушени подправки от Ели (лук, целина, чушки, чубрица), сол; сушена целина

Начин на приготвяне:
Яйцата (може да сложите повечко белтъци, а може и да използвате само цели яйца - според начина ви на хранене) се разбиват с малко сол, щипка сушена мащерка, микс от сушени подправки*. Тефлоновият тиган се нагрява, в това време сиренето и сушените (обаче не много сухи) сливи се нарязват на лентички. 
Когато тиганът е достатъчно нагрят - изсипваме вътре яйцата. След няколко секунди - и сладко-солената плънка. Захлупваме омлета, доопичаме до готовност и сме готови.

Това зеленото отгоре е сушена целина :)

*Ели, спомената по-горе в подправките (понеже е много сладка), ми подари напоследък разни нещица. За това скоро ще има подробна статия в блога, та за момента ще отбележа само микса от сушени подправки - той съдържа лук, целина, чушки и някакви други подобни, без консерванти и оцветители. Може да го намерите из магазините :)