Търсите нещо в блога?

четвъртък, 28 април 2011 г.

Лесна Dinner-to-share


Необходими продукти (2 порции):
2 свински котлета
1-2 глави лук
1 маруля
Шепа репички
Подправки (сол, червен пипер, черен пипер, горчица)
Бутилка червено вино

Начин на приготвяне:
Котлетите се посоляват и поръсват с пиперите. Лукът (най-добре салатен, защото е по-крехък) се нарязва на полумесеци. Изпичат се заедно на силно нагорещен тефлонов тиган.
В това време се приготвя позитивна пролетна салата: марулята се накъсва на едро, репичките се нарязват - всичко се посолява и подправя със сол, зехтин и балсамов оцет.
Готовите пържоли се сервират с лука, малко горчица и салатата. Виното е по-желание! :)

сряда, 20 април 2011 г.

Най-лесните овесени кокоски


Необходими продукти:
4 части фини овесени ядки
3 части кокосови стърготини
2 части какао
1 част мед
1 част краве масло (на стайна температура)
Ванилия на вкус

Начин на приготвяне:
Изброените продукти се смесват и разбъркват - получава се пластична, гъста смес. Оставя се на хладно за час, след което се оформят малки топчета и се овалват в кокосови стърготини!

вторник, 19 април 2011 г.

Овесено-житни pancakes с мед

Пенкейковете са толкова сладки, дебелички и вкусни! Ето моето предложение - разбира се, съчетание на полезното с апетитното!


Необходими продукти за 6 бр. (с диаметър около 10 см.):
10 с.л. овесени трици
6 с.л. житни трици (може и без тях - количеството да се замени с овесени)
4 яйца
1 с.л. какао
1-2 ванилии (или ванилена есенция)
По-желание: 1 намачкан банан
канела на вкус
За овкусяване:
мед на вкус
кокосови стърготини, какао


Начин на приготвяне:
Разбърквате яйцата с триците, какаото, ванилията и канелата (и банана). Получава се гъста смес! В добре нагрят палачинков тиган с лъжица оформяте пенкейкчета - с диаметър около 10 см. Изпичате от двете страни и подреждате в красива чиния :)
Намазвате ги с качествен мед - щедро. Аз ги поръсих и с кокосови стърготини и какао :)


неделя, 17 април 2011 г.

Ашуре с овесени ядки (без захар)

Необходими продукти (3 купички):
8 с.л. овесени ядки
3 с.л. овесени трици
2-3 с.л. хубаво неподсладено какао
20 гр. краве масло
2 с.л. сушени плодове (стафиди, ягоди, каквото има)
2 кубчета стевия (моята е на кубчета - като захар)
3 ч.л. мед

Начин на приготвяне:
Кипвате около 350 мл. вода (може и прясно мляко, но в момента го избягвам. При всички положения - получава се и с вода). Сипвате овеса (ядки и трици) и бъркате няколко минути на умерен огън - получава се желирана кашичка. Добавяте какаото, стевията и маслото. Разбърквате отново - ако сместа ви се стори прекалено гъста, може да добавите мъничко вода.
Накрая махате от огъня и обърквате заедно със сушените плодове и меда. Може да консумирате веднага, а може да разсипете в купички и да охладите за няколко часа :) Украсете с ядки или някакъв плодов сироп!

петък, 15 април 2011 г.

Пролетна салата с шунка и броколи

Необходими продукти (за 2 порции):
100-120 гр. макарони (количеството е в сурово състояние)
400 гр. броколи - може и повече :)
100 гр. кашкавал/ементал
150-200 гр. шунка или пилешко филе
250 гр. царевица от консерва
1-2 с.л. горчица
1-2 с.л. зехтин
сол, черен пипер, мащерка


Начин на приготвяне:
Кипвате подсолена вода и слагате пастата да се вари. В това време накъсвате броколито на розички и го измивате. Нарязвате шунката на лентички и настъргвате кашкавала. Когато пастата е почти сварена, изсипвате броколито при нея и варите още 3-4 мин.
След това оцеждате останалата вода и добавяте кашкавала. Разбърквате, добавяте царевицата и шунката, горчица, много малко суха мащерка, сол на вкус, черен пипер и зехтин.


Приятен апетит!

вторник, 12 април 2011 г.

Очарователно пилешко с броколи

Необходими продукти (2 порции):
2 големи пилешки бутчета
250-300 гр. броколи
Подправки – сол, черен пипер, червен пипер, босилек, къри
Мазнина за задушаване
По-желание: горчица, варена паста

Начин на приготвяне:
Бутчетата се измиват, маха им се кожата (ако са купени – там се концентрират хормоните, с които хранят бройлерите; ако са домашни кожата може и да си остане) и се мариноват по следния начин: посоляват се, след което се поръсват с по половин кафена лъжичка от изброените подправки (кърито нека е ¼ лъжичка).
Задушават се на умерен огън – в малко водичка и малко мазнина (1 с.л.). В това време измиваме броколите и ги накъсваме на малки розички. Когато пилешкото е готово и е останало със съвсем малко вода в съда – добавяме броколите и задушаваме няколко минути под капак, без да бъркаме (за да останат розичките цели).
Сервираме с варена паста, подправена с горчица или съвсем малко зехтин.


Едит с дата 22 май: когато  розичките карфиол са се сготвили и са омекнали, добавяме настъргано сирене Грюер. Става божествено :)

неделя, 10 април 2011 г.

Бананова каша "Oltremare"

Необходими продукти:
1 узрял банан
3 пълни с.л. овесени трици
Шепа сурови ядки
Няколко стафиди (15-20 бр.)
Канела и ванилия на вкус


Начин на приготвяне:
Овесените трици се заливат с малко вряла вода и се оставят настрани - да набъбнат. В това време бананът се намачква с вилица, добавят се канелата, ванилията, ядките и стафидите. 
Всичко това се смесва и разбърква с триците. Yummy :)

понеделник, 4 април 2011 г.

Кокосово-шоколадов десерт


Искам да ви кажа, че този мой навик да готвя "на око" ми изигра лоша шега - сътворих прекрасен и полезен десерт за буквално 10 мин, но не знам точните пропорции на вложените продукти! И все пак, нещата изглеждаха горе-долу така:


Необходими продукти за 1 бар:
4 с.л. кокосови стърготини
2-3 с.л. кокосово мляко
1-2 с.л. пчелен мед
10 гр. краве масло

За шоколада:
25 гр. краве масло
3-4 с.л. кокосово мляко
4 с.л. качествено неподсладено какао (или бяха 3.. или може би 5)
1-2 (или 3) с.л. мед

Начин на приготвяне:
Кокосовите стърготини, млякото, маслото (студено) и меда смесвате и омачквате в купа. Получава се нещо като мека паста.
Приготвяте шоколада: в тенджера с незалепващо покритие слагате маслото, кокосовото мляко и какаото. Разбърквате сместа на умерен огън - няколко минути. Маслото се стапя и се разнася прекрасен шоколадов аромат. Когато получите мека, жилава паста - махате от огъня и добавяте мед на вкус. Получената паста е много особена - на допир е като човешка кожа :) Има еластичност и пластичност.


Разстилате я върху фолио и отгоре, в единия края, разпределяте сместа с кокосовите стърготини.


Оформяте руло като използвате фолиото и го оставяте на хладно - да се стегне :) Ако ви остане кокосова смес, изяжте я, докато чакате :)

В компанията на малко сушени плодове и ядки