Търсите нещо в блога?

неделя, 30 януари 2011 г.

Салата от нахут и шунка

Необходими продукти:
1 консерва нахут
150-200 гр. шунка
1 краставица
1 домат
хималайска сол (или обикновена)
лимонов сок
зехтин
магданоз

Начин на приготвяне:
Нарязваме зеленчуците и шунката, смесваме с измития и подсушен нахут и подправяме със солта, лимоновия сок, магданоза и зехтина.



Разбира се, възможни са безкрайно много вариации - например да добавим ленено семе, сусам или различни подправки.

събота, 29 януари 2011 г.

Свежи пролетни рулца с нахут

Необходими продукти:
200 гр. шунка (4 резена)
3-4 с.л. нахут от консерва
половин краставица
1 домат
1 морков
1/3 авокадо - по желание
скилидка чесън - по желание
сусамено семе - по желание
лимонов сок, черен пипер

Начин на приготвяне:
Нахутът се измива, оцежда и подсушава, след което се намачква добре с вилица и се овкусява с лимонов сок и черен пипер (по желание и нарязан наситно чесън). Краставичката, домата (само месестата му част - без семките) и моркова се нарязват на лентички. Същото се случва и с авокадото, ако сме решили да го включим в рецептата. 

The making
Първият ми опит (на снимката) беше с цял нахут - броя го несполучлив, защото топченцата изпадаха много лесно и рулото се оформи трудно. Затова препоръчвам нахутът да се намачка.
 
Върху резен шунка намазваме малко нахутена паста и нареждаме зеленчуците (плънката не трябва да е много). Внимателно навиваме на руло. Нарязваме на шайбички, забождаме с клечка за хапки и сервираме свежо, поръсено със сусамено семе и/или магданоз :)

Е, аз нямах сусамено семе, както и клечки, затова и рулцата са с малко "свободна" форма, но все пак - много свежи и вкусни!

Ако не ни се занимава с оформянето на рулца, можем да си направим свежа пролетна салата :)

вторник, 25 януари 2011 г.

Шоколадово-овесено кексче

Често зачитам кулинарни сайтове - черпя вдъхновения и идеи, зареждам се с положително, цветно настроение. Това, което не ми допада в секциите "сладкиши", обикновено е съставът им - прочета ли "1 ч.ч. захар" и се отказам от рецептата. Обичам сладко и при подходящ повод бих яла всякакви видове, независимо колко захар има, но когато трябва аз да приготвя нещо, просто избягвам употребата и.

Ето защо ви предлагам още една вариация на любимите ми овесени кексчета, този път - специално за "шоколадови" дни :) Не слагам никакъв допълнителен подсладител - единствено шоколад. Може би съм привикнала към по-малко сладки неща, но като вкус ми идва идеално. Вие може да добавите още нещо подслаждащо разбира се!


Необходими продукти за 1 кексче:
4 пълни с.л. фини овесени ядки
30-40 гр. черен шоколад
2 яйца
1 ч.л. какао
малко канела

Начин на приготвяне:
Овесът се разбърква с яйцата, какаото и канелата. Получава се гъста каша, която се изсипва в купичката за печене на микровълнова. Шоколадът се нарязва на малки кубчета (приблизително 4х4х4 мм), които се поръсват върху овесената смес. Пече се около 3-3,5-4 мин. на около 900 вата. Декорира се с кокосови стърготини и/или още малко настърган натурален шоколад ♥

Идеално за кисело мляко, кафе или капучино!

Хамбургер

Лесна, вкусна, засищаща алтернатива :)
Необходими продукти:
1 питка като за хамбургер (бяла или още по-добре пълнозърнеста)
домат
шунка
авокадо
моцарела
риган

Начин на приготвяне:
Питката се разрязва на две - като за хамбургер - и се препича (например на тефлон). Шунката се нарязва на тънки филийки и също се препича внимателно от двете страни. 
Върху топлата питка намазваме резен узряло авокадо и нареждаме резените шунка, домат и моцарела. Поръсваме с риган и по желание с хималайска сол. Може да добавим сусамово или ленено семе!
Аз лично смятам да закусвам честичко с този хамбургер!



събота, 22 януари 2011 г.

Кускусови сладички "Събота"

Искаше ми се да направя нещо лесно и бързо (15 мин.), с което да почерпя приятели в събота вечер - на по чаша ароматно бяло вино. Импровизирах - и ето резултата, описан в тази авторска рецепта :)

Необходими продукти:
6-7 с.л. кускус
5-6 с.л. смлени сурови бадеми
2-3 с.л. кокосови стърготини
2 с.л. кафява захар
1 с.л. мед
1/2 с.л. какао
щипка канела

Начин на приготвяне:
Кускусът, който купувам, е особен - много ситен и се приготвя без варене - залива се с вряла вода и след 5 мин. е готов за консумация. Предполагам, че ще се получи и със стандартен кускус, който просто трябва да сварите според указанията и да оцедите добре. 
Та, след като кускусът е готов, добавяме към него бадемите, кокоса, захарта, меда, канелата и какаото. Разбъркваме добре с лъжица, като понамачкваме сместа. Получава се меко тесто, много лесно за моделиране. Ако ви се струва твърде течно - добавете му ядки или какао. Ако е твърдо и ронливо - сложете му още мед. 
От така получената паста се оформят топчета и се овалват: в кокосови стърготини, в какао, във филиран бадем, дори в кафе. 

Получават се около 15 броя сладички топченца - постни (нямат грам масло), вкусни и най-вече - различни!


Като вкус биха допаднали на хора, които обичат грис-халва. Опитайте, и ако ви харесат - направете пак :)

Пикантен обед по американски

Това не е точно рецепта, а по-скоро идея - за бърз, вкусен и лесен обед :)


Необходими продукти (количествата вие ги определяте):
Пикантни телешки наденички (или каквито ви се ядат)
Яйца
Червен боб от консерва


Начин на приготвяне:
Наденичките се слагат на нагорещен тефлонов тиган с незалепващо покритие. Изпичат се добре и от двете страни, след което отстрани се чукват яйцата. Когато и те са готови - добавяме боба от консерва, колкото да го затоплим. Сервираме с червен пипер, горчица, домати или каквото ни хрумне като салата. 


Бон апети!

сряда, 19 януари 2011 г.

Кокосово-овесено кексче

Това са количествата, с които приготвям 1 малко кексче. Може да ги удвоите, утроите и тн.

Необходими продукти:
3 с.л. фини овесени ядки
1,5 с.л. кокосови стърготини
2 яйца
много малко канела
ванилия
мед


Начин на приготвяне:
Всичко - без меда - се смесва и разбърква. Пече се на микровълнова фурна -  на 900 вата, в подходящ съд. За дадените количества продукти отнема около 3 минути. Готовото кексче намазвам с мед, поръсвам с канела и гарнирам с орехи и домашни бонбони.

Орехите са сурови, предварително накиснати в топла вода (която е добре да сменяме 2-3 пъти) за няколко часа - ето защо.

понеделник, 17 януари 2011 г.

Домашни бадемово-кокосови бонбони

Необходими продукти:
Кокосови стърготини 1-2 части
Смлени бадеми 3-4 части
Житен зародиш 1/2 част (може да се замени с фини овесени ядки)
Какао 1/2 част
Масло (краве, какаово или кокосово) 1/2 до 1 част
Мед 1 част
Малко ванилия и канела
Кокос за овалване
Пропорциите са относителни - слагайте повече от нещата, които обичате! Може да добавяте и други любими неща - сушени berries например...



Начин на приготвяне:
Сухите съставки се смесват добре. Добавя се меда и се разбърква - първоначално с лъжица, а в последствие може и с ръце. Добавя се маслото. Трябва да се получи мека паста - ако е твърде течна, добавяме още сухи съставки по избор. Ако е твърда и ронлива, добавяме мед или масло според вкуса ни :) Оформяме топчета и ги овалваме в кокос :) Очаквайте и вариации по темата ;)


Нямам какво да добавя - просто са чудесни!



***
А ето и един леко модифициран вариант - без какао, с повече кокос в сместа! И с украса - ядки и сушени плодове :)



А това е снимка от Маргаритка! :)
 

Дробчета с тиквички

Всъщност, ползвах свински дроб, но ми звучеше прекалено некрасиво за име на рецепта :)


Необходими продукти (за порция):
130 гр. свински дроб/дробчета
3 малки тиквички
1 с.л. горчица
1 с.л. зехтин
Сол, сух чесън, черен пипер, червен пипер, магданоз


Начин на приготвяне:
Дробът се нарязва на парчета и се слага на тефлонов тиган. Докато се пече, измиваме, обелваме и нарязваме тиквичките на колелца* (френските тиквички, които ползвам, са странни - имат яркозелена кора и са доста по-малки от българските). Добавяме ги към дроба, посоляваме и подправяме на вкус. Може да добавим съвсем малко водичка. Разбъркаме и покриваме тигана с капак. Оставяме да се задушава. Когато тиквичките омекнат, добавяме лъжица горчица и разбъркваме.


След като махнем от котлона, заливаме с лимонов сок на вкус, както и с 1 с.л. лъжица зехтин.



* Ако смятаме, че ще ни отнеме много време да се справим с миенете, беленето и рязането, може предварително да си подготвим тиквичките :)

понеделник, 10 януари 2011 г.

Солено овесено кексче

Необходими продукти:
50-60 гр. фини овесени ядки
2 яйца
50 гр. бяло саламурено сирене
1 сл смляно ленено семе
риган, червен пипер
щипка набухвател

Начин на приготвяне:
Всички продукти разбърках добре (сиренето натроших на немного ситно). Изсипах в правоъгълна кутийка за микровълнова и пекох 4-5 мин. на 900 вата. Получава се вкусно и много засищащо кексче, което си върви с лъжица-две кисело мляко за закуска :)

Inspired by Maxxi :)

сряда, 5 януари 2011 г.

Салата "Омега 3-6-9"

Вероятно знаете колко важни за доброто здраве са омега-3, -6 и -9 мастните киселини. Ако не, веднага се образовайте по въпроса, след което задължително ще ви се прииска да си хапнете от тази вкусна салатка!

Необходими продукти (за двама):
1 авокадо (добре узряло... малко неща на този свят са по-гадни от сурово авокадо)
1 голям домат
1 среден портокал
1 с.л. ленено семе (най-добре натрошено, игнорирайте факта, че на снимката ми е цяло)
сол, черен пипер
1 консерва риба тон в собствен сос (по желание)


Начин на приготвяне:
Обелвате авокадото и го нарязвате на кубчета. Доматите измивате и нарязвате наситно, а портокалът - на полумесеци или четвъртинки. Разбърквате всичко добре, посолявате, щипка черен пипер, добавяте и лененото семе. Сервирате с риба тон, овкусена с лимонов сок :)

Свежо и полезно!

вторник, 4 януари 2011 г.

Кексче "Какво да си нося на работа?"

Ако ви се е породило желание да си носите домашно приготвена храна на училище/работа/лекции, но все не ви идва наум каква точно да е тя (тоест хем да е полезна, хем засищата, хем лесна за транспортиране) - ето моето предложение:

Необходими продукти за 2 малки кексчета:
60 гр. фини овесени ядки
3 белтъка
3-4 с.л. прясно мляко
1 с.л. натурално какао
щипка канела
щипка набухвател
мед

Начин на приготвяне:
Всички продукти (без меда) се смесват и разбъркват добре. Сместа се разпределя в 2 кутийки, подходящи за печене в микровълнова фурна. 
Моите са правоъгълни, с капак и със следните размери:
Височина 3 см
Широчина 10 см
Дължина 20 см



Кутийките се затварят с капаците, слагат се една върху друга и се пече - при мен отне около 4-5 минути, на 700-750 вата. Тук вече ще ви трябва усет и няколко опита, за да получите сочни и нежилави кексчета. Съветвам ви на 1-2 мин да спирате фурната и да проверявате какво е положението.

понеделник, 3 януари 2011 г.

Цветно плато за вечеря

Ето какво правя аз редовно - купувам си цяло, охладено пиле и го разфасовам - бутчета, крила, гърди. Сварявам всичко с подправки (то се получава нещо като задушаване, защото си пуска собствена мазнина) - сол, пипер, риган, къри. И импровизирам. Например така:


Необходими продукти (1-2 порции):
200-230 гр. варено пилешко месо (например от бутчетата)
100-150 гр. броколи
1 консерва зеленчуци (250 гр.)
1 с.л. заквасена сметана (може и без нея)
сол, къри, червен пипер



Начин на приготвяне:
В дълбока тенджера с незалепващо покритие сипвам 1/2 чаша вода, 1 с.л. заквасена сметана, броколите (накъсани на розички), подправки на вкус и задушавам. Когато зеленчукът поомекне, добавям вече свареното пилешко месо (нарязано на кубчета или нещо подобно) и продължавам да задушавам още няколко минутки. И всъщност това е всичко! Лесно и бързо :)