Търсите нещо в блога?

четвъртък, 21 октомври 2010 г.

Пилешко бутче с картофи, вино и синьо сирене


Необходими продукти за 1 порция:
1 пилешко бутче
2 картофа
40 гр. синьо сирене
50 мл. червено вино
Сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Бутчето се посолява леко, наръсва се с черен пипер и се слага да се задушава с малко вода в съд с капак. След десетина минути се добавят нарязаните на кръгчета картофи и виното, заедно с още малко вода. След още 10 – синьото сирене. Разбърква се и се оставя да покъкри 5-6 мин. Готово :)

Необходимо време: 30 мин.

Вкус: 8,5/10

Ако бутчето е от домашно пиле и съответно е по-жилаво – да се предвиди достатъчно време за задушаването!

Идеи:
Направих и модифицирана версия - бира вместо вино, чеснов тартар и горчица вместо синьо сирене. Вкус: 6/10

вторник, 19 октомври 2010 г.

Еклери

Необходими продукти:

Парено тесто:  200 гр. вода, 120 гр. брашно, 80 гр. олио, 3 яйца, 1гр. сол.

Крем:  500 мл. прясно мляко, 5 с. л. брашно (размито с малко студена вода), 9 с.л. захар, 20 гр. масло, 3 броя ванилия.

Лесна шоколадова глазура: 50 гр. натурален шоколад, 20 гр. масло, 4 с.л. вода, 1 с.л. какао, 1 ванилия.

Начин на приготвяне:

Парено тесто:
1. Водата, солта и олиото се смесват и оставят да кипнат в тенджера.
2. Добавя се брашното и се бърка ок. 2 мин както е на котлона.
3. Сваля се от котлона, оставя се да почине около 30 сек. И се добавят яйцата 1 по 1, с интензивно разбъркване след всяко до получаване на хомогенна маса.
4. В подмазана тавичка с лъжичка се оформят еклерите. 20 мин/230 гр.

Крем:
  1. Млякото и захарта се кипват.
  2. Махат се от котлона и се добавя много бавно размитото брашно, с много интензивно разбъркване. Когато се прибрави цялото количество, се връща на слаб огън и няколко минути се бърка интензивно.
  3. Добавя се маслото, разбърква се, котлонът се спира. Добавят се ванилиите и пак се бърка.

Шоколадова глазура:
  1. В стъклена купичка се слагат натрошения шоколад, водата, маслото и какаото.
  2. Слагат се в микровълнова за 1 мин. Изваждат се и се разбъркват.
  3. Пак се слагат в микровълнова за още 1 мин, изваждат се, добавя се ванилията и пак се разбъркват.

След като изтинат, еклерите се разрязват на 2, пълнят се с крем, подреждат се на гладка повърхност и се намазват с глазура.

Снимка от Ани :)
Снимка от Марто - с пълнеж от инстантен крем Ванилия

Овесена каша

Необходими продукти:
4 с.л. фини овесени ядки
1 ч.л. масло

Възможни добавки:
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. мед
Сушени плодове (кайсии, стафиди, сливи, череши)
Бяло сирене
Варено яйце

Начин на приготвяне:
В около половин чаена чаша вряща вода се слагат овесените ядки заедно с маслото. Ври до сгъстяване на кашичката. Отнема се от огъня и се слагат добавки на вкус – някоя/някои от гореизброените или по ваш избор. Лесно и невероятно вкусно!

Вкус: 9,5/10 

Вкусни макарони


Необходими продукти за 1 порция
50 гр. макарони, 1 варено яйце, 80 гр. бяло сирене, магданоз, риган, маслини, червен пипер, 1 с.л. горчица, чесън на прах.



Начин на приготвяне
Макароните се сваряват, но не трябва да се развират. Сиренето се нарязва на кубчета и се маринова с горчицата, червения пипер, сух чесън, риган, нарязан магданоз, нарязани маслини. Смесва се със сварените макарони, отгоре се настъргва вареното яйце. Екстра :)

Свинско с мед


Необходими продукти:
120 гр. свинска пържола
1 ч.л. мед (течен)
Сол
Гарнитура:
30 гр. тартар с чесън
20 гр. синьо сирене
Филия черен хляб
1 краставица
Начин на приготвяне:
Пържолата се начуква и осолява. От едната страна се намазва с меда. Маринова се – примерно час, може и повече или по-малко. Слага се (с намазаната с мед страна нагоре) в загрят тефлонов тиган, долива се малко вода и се запечатва с фолио, за да се задушава. Аз я задушавам в собствената и мазнина и периодично доливам вода, но по принцип може да се сложи масло, мас или друга предпочитана мазнина. От време на време се обръща. Когато е готова, се сипва в чиния заедно със сосчето, което се е получило. Отстрани се нареждат парченца синьо сирене и хапки черен хляб, намазани с чеснов тартар.
Салата – нарязана краставица със сол и оцет.

Идеи:

При мариноването може да се поръси и черен пипер и да се използва дори двойно повече мед.
При задушаването може да се добавят 1-2 нарязани сушени кайсии или стафиди.
Хапките черен хляб могат да се препекат преди да се намажат с тартар, така ще са още по-ароматни.
Много добре би дошла и чаша хубаво червено вино...